tag:blogger.com,1999:blog-1517104491805578998.post3169065184980811489..comments2023-05-22T00:55:39.736-07:00Comments on Tre Tanter: Matminnen.Tre Tanterhttp://www.blogger.com/profile/05707966649263908515noreply@blogger.comBlogger36125tag:blogger.com,1999:blog-1517104491805578998.post-8833514511286320362012-04-23T02:26:37.616-07:002012-04-23T02:26:37.616-07:00I norra Ångermanland kokade mamma blåbärssoppa och...I norra Ångermanland kokade mamma blåbärssoppa och gjorde sötklimp med cocos. Mitt absolut bästa efterrättsminne!Viola_Thttp://morfarshus.blogspot.comnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1517104491805578998.post-10090729697015689132012-04-18T04:01:24.706-07:002012-04-18T04:01:24.706-07:00Glömde skriva att efterrätten oftast bestod av någ...Glömde skriva att efterrätten oftast bestod av någon kräm,som tex rabarber eller hallon. Men allra oftast var det en kräm kokad av blandade torkade frukter som fanns i påse. Fy farao! Vad jag INTE gillade den! <br /><br />Blåbärsgröt fick vi ofta hos min mormor. Gröten kokades och hälldes upp i en stor porslinsform. Minns till och med att det var en Pyro, med brun dekor :o)<br /><br />Vilka minnen! :o)Monikahttps://www.blogger.com/profile/15544470114442501701noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1517104491805578998.post-57564513718597241572012-04-18T03:49:51.202-07:002012-04-18T03:49:51.202-07:00Hej hej! :o)
Ett sånt matminne är mjukost som vi ...Hej hej! :o)<br /><br />Ett sånt matminne är mjukost som vi åt på Husmans knäckebröd. Till en början var det Raketosten vi hade. Senare blev det den mjuka, bredbara i tub. Så en gång kom pappa hem med en hel trälåda fylld med tomater. Något vi aldrig hade haft innan. Som vi åt tomater alltså! Nästan så det kom ut genom öronen ;o) Kan än idag tycka att det är så vansinnigt gott med tomat och mjukost på hårt bröd. Då vaknar det där smak och doftminnet från barndomen till liv :o)<br /><br />Gädda åt vi också ganska mycket. Och i en väldigt underlig "kombo" dessutom. Vår gädda filéades och stektes. Och så åt vi den till ugnspannaka. Särskilt min syster var totalt galen i detta. Hon brukade äta till hon inte kunde sitta, utan blev till slut mer eller mindre halvliggande vid bordet. Som vi skrattat i alla år åt detta. <br /><br />Jag har aldrig testat de rätter du skriver om i inlägget. Låter spännande. Annars så är jag ganska bra på att då och då laga äkta gammaldags husmanskost. Som grytstek och hemlagat potatismos. Köttsoppa, rotmos och fläsklägg. Stuvade makaroner och köttbullar. Strömmingsflundra osv. Jag köper nästan aldrig halvfabrikat utan tillagar det mesta själv.<br /><br />Tack för fina matminnen här hos Tre Tanter!<br /><br />Ha det gott!<br />Kram<br />MonikaMonikahttps://www.blogger.com/profile/15544470114442501701noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1517104491805578998.post-44706331220087490412012-04-18T03:11:30.296-07:002012-04-18T03:11:30.296-07:00Vad sägs om att skriva "Femtiotalisternas kok...Vad sägs om att skriva "Femtiotalisternas kokbok"? Roligt att läsa andras matminnen och lite lustigt att jag just nu och för ovanlighetens skull har risgrynspudding med russin i kylskåpet. Knaprigt smörstekt(färsk)sill med potatismos och mycket lingonsylt är fortfarande min älsklingsrätt. Åh vad jag blev sugen! Bäst att passa på för visst är sillen bäst i månader med r?<br /><br />Jag är fascinerad av gäddan, men hade nog inte velat äta den varken förr eller nu, tycker bäst om lite anonym mat som inte har ögonen kvar...EvaBhttps://www.blogger.com/profile/01988290500423398666noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1517104491805578998.post-55802944560933271982012-04-17T04:19:52.986-07:002012-04-17T04:19:52.986-07:00Jag kommer också ihåg gäddan... Men jag tyckte fak...Jag kommer också ihåg gäddan... Men jag tyckte faktiskt att det var helt ok att äta den. Även om jag var väldigt kinkig med maten när jag var liten<br />kram<br />marieMarie-Nostalgi och Romantikhttps://www.blogger.com/profile/11529755090900736156noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1517104491805578998.post-72014132129740539442012-04-17T00:48:06.660-07:002012-04-17T00:48:06.660-07:00Nu börjar snålvattnet att rinna :) hoppas ni inte ...Nu börjar snålvattnet att rinna :) hoppas ni inte snöar bort idag alla tanter, kramViolahttps://www.blogger.com/profile/08217542584867921736noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1517104491805578998.post-84529145218458652202012-04-16T11:24:54.205-07:002012-04-16T11:24:54.205-07:00Mat...jag tänk så många minnen man har när det gäl...Mat...jag tänk så många minnen man har när det gäller sånt. Jag verkligen avskydde allt som det var korngryn i. Som pölsa, isterband och stångkorv. Vi kallade den stånkkorv....äckligare än så kunde det nog inte bli. Klimpen i köttsoppan däremot glömmer jag aldrig. Såå gott! Sillbullar med korintsås lagade min mormor och det var så gott så gott. Fisk ville jag inte alls ha som barn. Jag har oxå minnen av den läskiga gäddan i ugnsformen. Hur den stirrade argt på en...Usch! Numera äter jag gärna fisk. Dock inte om den serveras med huudet och skinnet på. <br />Risgryns och mannagrynspudding älskar jag. Så såg jag att någon hade skrivit om chokladsoppa här ovanför. Det var nog det bästa jag visste som barn. Ja...kanske var pannkaka ett strå vassare.<br />Så har kan man ju hålla på hur länge som helst. Ha ha ha...<br />Ha det gott tanter! Kram Åsa.bakom bergethttps://www.blogger.com/profile/14432125947316363520noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1517104491805578998.post-75436909108638001842012-04-15T23:41:04.882-07:002012-04-15T23:41:04.882-07:00Mors blomkålsstuvning med stekt falukorv! Som jag ...Mors blomkålsstuvning med stekt falukorv! Som jag älskade denna rätt! Och hur jag än försöker så blir stuvningen inte alls så god som den hon gjorde!<br /><br />Ha det gott, tanterna!<br />Kram Eva-MariSolstrimmorhttps://www.blogger.com/profile/15044371433332607746noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1517104491805578998.post-92127151527574946772012-04-15T23:05:21.078-07:002012-04-15T23:05:21.078-07:00Kommer väl ihåg all mat ni nämner, inget av det ty...Kommer väl ihåg all mat ni nämner, inget av det tyckte jag om. Kanske därför jag var smal som en pinne när jag var liten, nu är jag ingen liten pinne längre, men så bestämmer man ju själv vad man vill äta också!!!<br />Ja, efterätt hade vi också alltid, som ni säger, ofta någon kräm med mjölk, rabarber, krusbär eller kanske hallon. Gott! Nu äter vi inte ofta efterrätt, inte ens alltid på helgerna. Tror inte att det är så många som gör det längre, kanske beror det tidsbrist, på vardagarna, iallafall.<br /><br /><br />Önskar en skön vecka till Er alla tre<br />Kramar AnncathrineBlommiga Rutanhttps://www.blogger.com/profile/07196304320671968764noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1517104491805578998.post-4771214145230497182012-04-15T22:48:25.791-07:002012-04-15T22:48:25.791-07:00När man börjar tänka efter så visst finns de där, ...När man börjar tänka efter så visst finns de där, alla matminnena...<br />Jag är uppvuxen hos farmor och farfar och det var riktig husmanskost som gällde och förresten något annat fanns väl inte heller...<br />ugnsstekt gädda, inkokt braxen (massor med ben!), stuvad lake - åh så gott! Rotmos med fläsklägg, kalops o.s.v.<br />Och så den obligatoriska söndagssteken... med god sås, kokt potatis, grönsaker och svartvinbärsgelé. Men ganska ofta åt vi söndagsmiddag på restaurang när jag var liten... åh så spännande det var och så noga farmor var med att jag skulle uppföra mig fint :) <br />Haha... det var tider det! <br />Så blev det en ny nostalgitripp - tack för det!Ankihttps://www.blogger.com/profile/11688719781520422119noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1517104491805578998.post-9497713184235171662012-04-15T13:23:21.085-07:002012-04-15T13:23:21.085-07:00Fiskminnen har jag. Pappa lade ut nät, så vi fick ...Fiskminnen har jag. Pappa lade ut nät, så vi fick äta mycket lake och massor med abborre. Alla småabborrar rensades och sedan torkades de i ugnen för att ha till fisksoppa under vintern. De förvarades i papperspåsar i överskåpen i köket. Ibland när man blev lite saltsugen kunde man få en liten salt, hård firre att suga på. Jösses vilka matminnen!<br />Mannagrynsgröt med riktigt smör i ett hål i mitten, gillade jag skarpt. Söndagssteken med den go´a såsen, köttbullarna, kalopsen och rågsiktskakorna (som även mina klasskamrater gillade när det var nybakt).<br />Fiskbilen (Volvo Duett) brukade åka kring bland stugorna och mamma brukade köpa strömming och färsk sill (som var god, men full med ben).<br />En brödbil (också en Duett) brukade komma och då fick jag alltid en sådan där bakelse som ser ut som en banan eller en äkta pariservåffla som var riktigt "knäckig" med jättegod smörkräm.<br />Vad mamma köpte vet jag inte. Hon bakade ju alltid tyckte jag, så det var kanske bara jag som fick handla.<br />Ha en fin vecka!Äppelblomhttps://www.blogger.com/profile/11242287196677036775noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1517104491805578998.post-35671010494884770662012-04-15T12:54:08.887-07:002012-04-15T12:54:08.887-07:00Hej! ja här var det matigt i detta inlägget ;=) ti...Hej! ja här var det matigt i detta inlägget ;=) tillhör ju generation makaroner o pasta ect..men kalops och fläskkarre är väl rätter som alltid går hem ;=) kram på er JessicaÄnglarumhttps://www.blogger.com/profile/04206185063846898445noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1517104491805578998.post-66175704606879034842012-04-15T01:25:08.268-07:002012-04-15T01:25:08.268-07:00Ugnsstekt gädda kommer jag också ihåg med någon gr...Ugnsstekt gädda kommer jag också ihåg med någon gräddsky. Ingen favorit hos mig heller, men det var ett känsligt ämne. Pappa hade fiskat den och mamma lagat maten:)<br /><br />Risgrynspudding och för att inte tala om manngrynspudding vara klara favoriter hos mig. Rullader med plommon och potatis...MUMS. Det brukar jag göra nu för tiden också. Tack för härliga minnen.<br /><br />KRAM HelenaElsa och Helenahttps://www.blogger.com/profile/11755709010562526346noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1517104491805578998.post-18971104944904362712012-04-14T15:17:06.957-07:002012-04-14T15:17:06.957-07:00Uha den där fisken såg då inte god ut men risgryns...Uha den där fisken såg då inte god ut men risgrynspudding med saftsås de e mums.<br />Ha de fint/kramMariahttps://www.blogger.com/profile/15804806649858013426noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1517104491805578998.post-1641782691716853342012-04-13T23:56:50.972-07:002012-04-13T23:56:50.972-07:00Här hemma äter vi en hel del husmanskost från förr...Här hemma äter vi en hel del husmanskost från förr... och barnen har nästan alltid gillat det! Koldolmar... det är nog det enda de inte lyckats lära sig att tycka om!<br /><br />Ha en fin helg alla tanterna!<br />KramMariahttps://www.blogger.com/profile/03121096543813087329noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1517104491805578998.post-27547014407329689462012-04-13T13:28:58.254-07:002012-04-13T13:28:58.254-07:00Måste lyfta på min hatt för denna underbara Blogg!...Måste lyfta på min hatt för denna underbara Blogg!<br />Matminnen: steken som puttrade nästan hela dagen, efterrätt- en burk frukt+grädde. Inlagd gurka(ättika o vatten)<br />Blöta: norrlänskt! Doppade tunnbröd i varm mjölk+en klick smör till.<br />Dippa: smält smör med hackad lök i, sedan doppade man potatis i detta...Surströming under HELA året. Ja, inte undra på att man är som man är efter dessa matupplevelser.<br />Kram och vink och önskar er alla tre en trevlig helg.Monicahttps://www.blogger.com/profile/07788487162129272501noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1517104491805578998.post-32409887686510387932012-04-13T10:35:15.485-07:002012-04-13T10:35:15.485-07:00Jag älskade plättar som barn och gör fortfarande ,...Jag älskade plättar som barn och gör fortfarande ,Jag och min mamma bodde hos min mormor och mammas syskon,vi hade som tradition att när någon fyllde år fick den bestämma vad vi skulle äta till middag den dagen,min ena moster som var en läckergom ville alltid ha kyckling och det var ju alla nöjda med,jag ville ju ha det jag tyckte bäst om och det var fiskbullar i räksås,vilket inte uppskattdes av de andra i familjen<br />när man blev riktigt godissugen kunde min mormor hårdvispa ett ägg med mycket socker i det gillade jag <br /> ha det så gott<br />maggansamsonhttps://www.blogger.com/profile/01320837886894763540noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1517104491805578998.post-71928127179890728152012-04-13T07:01:38.647-07:002012-04-13T07:01:38.647-07:00Minns med glädje Klappgröten, som var så luftig oc...Minns med glädje Klappgröten, som var så luftig och fin att den flöt ovanpå mjölken!<br />Tisdagssoppan som vi i vår del av Uppland kallade "Grynslinka", är ett matminne jag helst vill glömma...<br />Sen har vi "dricksupan" (ölsoppan) som man gjorde på svagricka som reddes och smaksattes med kanel. Den var både god och otäck!<br />Någon som ätit det?Annicahttps://www.blogger.com/profile/09351063852509194901noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1517104491805578998.post-69773305264028966872012-04-13T05:38:20.788-07:002012-04-13T05:38:20.788-07:00Mat minnen är ju både positiva och negativa, minns...Mat minnen är ju både positiva och negativa, minns klappgröt, fisk (av alla slag) och morfars goda bröd (han var bagare), klimp i köttsoppan som såå goda!<br />Havregrynsgröt, ärtsoppa och bönor som negativa.<br />Annars äter jag det mesta med god aptit ;)<br />Önskar en fin helg,<br />kram SussiStolpås Gårdhttps://www.blogger.com/profile/06731975028582716132noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1517104491805578998.post-79315179333196868002012-04-13T03:51:48.353-07:002012-04-13T03:51:48.353-07:00Håller med beträffande fiskar som ligger och GLOR ...Håller med beträffande fiskar som ligger och GLOR på en från tallriken. Blääää!!!<br />Kram Barbrobarbrokhttps://www.blogger.com/profile/07163057355375782416noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1517104491805578998.post-35356142895890658622012-04-13T02:57:04.937-07:002012-04-13T02:57:04.937-07:00Hej! Tänk risgrynspudding åt jag här om dagen med ...Hej! Tänk risgrynspudding åt jag här om dagen med lingonsylt! Efterrätter förekom nog väldigt mycket förr, min far kunde inte vara utan det skulle jämnt ha något efter maten! Sagosoppa älskade jag när ja va liten, gjorda på sagogryn! Ha en fin helg! Kram Iréneskifferhusethttps://www.blogger.com/profile/14942563350832894917noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1517104491805578998.post-31136007602901082332012-04-12T23:07:49.311-07:002012-04-12T23:07:49.311-07:00Stekt sill var något som inte föll mig i smaken. M...Stekt sill var något som inte föll mig i smaken. Men jag mosade potatisen i såsen bara och slapp sillen. Isterband som man tog ut innehållet från skinnet och gjorde som en redning till detta som man hade till potatisen och denna rätt gillade jag. Min farmor gjorde ofta mannagrynspudding med saftsås till. Ibland fick man fattiga riddare på gammla vetebrödsskivor med sylt till.<br />Kram Mamma CMamma Chttps://www.blogger.com/profile/13432188391606309363noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1517104491805578998.post-49065189099669679492012-04-12T23:06:23.871-07:002012-04-12T23:06:23.871-07:00Laxpudding minns jag att vi åt, men tyckte inte om...Laxpudding minns jag att vi åt, men tyckte inte om det då. Nu älskar jag laxpudding! Risgrynsvälling med russin var det ibland i slutet av månaden, och det ryser jag åt fortfarande... Jag gillade palt och kroppkakor, och blodkorv! Till dessert kunde det bli konserverad frukt med vispad grädde. Eller mormors mannagrynskaka med saftsås.<br /><br />När jag var tonåring var det populärt med konserverade eller egeninkokta päron i ugn, med en platta mintchoklad på. Det var inte min favorit. Häromdagen skulle vi äta det eftersom maken var nostalgisk och ville känna om det var lika gott som han mindes. Det var det tydligen, han lät sig väl smaka. Själv åt jag ett litet päron och var mer än nöjd! Den åsikten hade jag inte ändrat på! Barnbarnen valde också bort denna dessert...Elwahttps://www.blogger.com/profile/01642560217414026477noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1517104491805578998.post-85015330953972817642012-04-12T14:46:16.841-07:002012-04-12T14:46:16.841-07:00Jag älskade blodpudding/korv när jag var barn. Nu ...Jag älskade blodpudding/korv när jag var barn. Nu gillar jag det inte alls, konstigt att man kan ändra smak så mycket.Livet och vardagenhttps://www.blogger.com/profile/17104198967266520737noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1517104491805578998.post-20864356723306119702012-04-12T14:01:30.352-07:002012-04-12T14:01:30.352-07:00Nej jag vet inte om den mat du pratar om verkar sä...Nej jag vet inte om den mat du pratar om verkar särskilt lockande :)) Jag älskar palt och har gjort hela mitt liv. Ja och i vuxen ålder surströmming förstås!! ;)<br /><br />Ann-LouiseLyckligaPralinerhttp://www.lyckligapraliner.blogspot.comnoreply@blogger.com