onsdag 9 november 2011

MIN BARNDOMS FÖRÄLSKELSE !!!

Nu gör nästa tant sin debut som bloggerska, gissa om det är med darrande händer jag skriver mitt första inlägg! Alla vi Tre Tanter tycker mycket om film och och den här tanten minns speciellt den gudomligt vackre charmören Georg Rydeberg.


 Georg Rydeberg, 1907—1983.
Som barn spenderade jag jul och påsklov med täcke och kudde i vardagsrumssoffan, där låg jag klistrad framför "apparaten" med en Aladdin chokladask inom bekvämt avstånd på soffbordet. Jag älskade gamla -30 och -40 tals filmer med Sickan Carlsson och Anna-Lisa Eriksson för att nämna några. Ofta  bestod handlingen av  barska hushållerskor, stränga fäder och ung söt flicka som förälskade sig i fel pojke:) Gissa om jag levde mig in och led med karaktärerna, där i min soffa! Helt förlorad i filmens värld.
Här den gudomlige med en skådespelerska, kan det vara Mai Zetterlig tro, någon som vet?
Tänk, om jag gifter mig med prästen", där han spelade mot Viveca Lindfors. Minns ni den filmen? Viveka Lindfors spelade den unga lärarinnan som kom till byn och Georg Rydeberg spelade prästen. De två blev inte bara ett par på filmduken, deras relation var en av de mest omskrivna och omtalade kändisrelationerna på den tiden.
Den ledde dock inte till äktenskap. Georg Rydeberg gifte sig fyra gånger, men aldrig med Viveca Lindfors. Men kärleken var stark.
 I sina memoarer från 1970, "Ridån går alltid ner", beskriver han sin ständiga ensamhet och sitt behov av bekräftelse. När han pensionerades från Dramaten blev han allt mer ensam; utan roller fanns det nästan ingenting kvar i livet. Nådastöten kom när han bjöds in till SVT:s "Här är ditt liv" 1983. Han trodde att programmet skulle handla om honom. Men i själva verkat var han bara gäst, det var Viveca Lindfors som var stjärnan. Visst kan man se ett stråk av sorgsenhet i hans annars så vackra anletsdrag eller var det kanske den blandningen som gjorde honom så karismatisk och åtråvärd? Den här tanten tycker fortfarande att han är en av de vackraste män hon skådat. Nå, ni tanter som kikar in, vad har ni för minnen av Georg Rydeberg?  Smaken är ju som baken, delad:) 


Nu tackar jag för mig, det känns stort att ha skrivit sitt första inlägg. Vi tanter är så glada för alla positiva kommentarer!

På återseende, Tant Gredelin


                                                                     

29 kommentarer:

  1. Vilken härlig blogg :) vad roligt att ni tittade in till mig så jag hittade hit, jag lägger den i min blogglista för den här måste jag ju följa 50-talist som jag är :) kramen från VIOLAN

    SvaraRadera
  2. Ja, visst minns jag Georg Rydeberg, han var liksom lite demonisk fast snygg måste erkännas. Vad kul att läsa om gamla skådisar, Anna-lisa Eriksson gick ju bort nyligen:(

    Kram Helena

    SvaraRadera
  3. Ps. Ni hamnar i min blogglista också:)Ds.

    SvaraRadera
  4. Grattis till Ditt första inlägg. Jättekul och en ny dimension med nya kontakter!
    Jag kommer också ihåg en del filmer men jag tyckte att denna man Georg var lite läbbig, kan inte förklara, jag var kanske för liten för att förstå...
    Ha det så gott!
    Carin

    SvaraRadera
  5. För min del minns jag nog den mannen mest som den som läste vid tolvslaget på Skansen. Jag ser honom framför mig i den långa vargskinnspälsen.
    Ha det så bra tanterna!
    Kram Åsa.

    SvaraRadera
  6. hej alla goa tanter! Jag är född 70 men jag älskade de gamla svartvita filmerna....synd att de inte sänds så ofta nu...åtminstone inte på min tv. Brittisk drama älskar jag med...kul att ni tittade in till mig. Jag lägger mig som följare här...himla kul med nostalgi på ett positivt sätt...kramis semlan

    SvaraRadera
  7. Är också en glad 50 -talist. Nu följer jag er på er bloggresa. Titta gärna in till mej. Hälsningar Lila-Christina

    SvaraRadera
  8. Nja, Georg Rydeberg har aldrig varit min favvis. Han var så dryg så fort han var med i tv:n. Men en roll där jag gillar honom är i Göta Kanal, haha.
    Ha en fin kväll.
    Kram Elzie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att du sett Göta kanal diskvalificerar dej som riktig cineast. Därtför är du heller inte trovärdig när du rackar ner en av Sveriges största skådespelare genom tiderna.

      Radera
  9. Välkommen in i bloggvärlden!
    Kram Kicki

    SvaraRadera
  10. Hej o tack för titten! Ja visst kommer man ihåg vissa filmer,bra var dom tyckte jag! Sickan är ju borta oxå nu:( Tycker du har gjort ett jättefint inlägg! kram på er Gunilla

    SvaraRadera
  11. Hej tre tanter!
    Jag är också en tant från 50-talet. Vilken rolig blogg ni har startat. Det ska bli jättekul att se vad ni kommer att visa. Det finns ju så mycket spännande.

    Lycka till med bloggen!
    Agneta

    SvaraRadera
  12. Härlig blogg!!! :) Jag kommer tillbaka!

    SvaraRadera
  13. Vilken underbar blogg, och vad kul att ni hittade till min!

    Denna blogg kommer jag följa i framtiden! Härligt!

    Kramar

    SvaraRadera
  14. Det här kommer bli en mycket intressant blogg, det är ett nöje och läsa det ni skriver. Ska bli roligt och se vad tant grön hittar på.
    Kramar
    AnnaMaria

    SvaraRadera
  15. jag är född i slutet av 40talet,vilken kul ide´att skriva om gamla goda tider jag kommer att följa er med glädje,ha det så gott//maggan

    SvaraRadera
  16. Vilken tur att ni tittade in till mig för då hittade jag eran härliga blogg. Är ju själv en 50-talist. Har alltid tyckt om dessa svartvita filmrullarna. Man blir lite nostalgisk när man läser inläggen. Har lagt mig som följare nu.
    Ha en härlig helg.
    Kram Britt

    SvaraRadera
  17. Han var vacker, och vilken röst han hade. En ikon i svenska filmvärlden. Tänk, vad synd att han aldrig fick känna av vår kärlek. Så kan det gå i filmens värld.Om dom sitter på en pedistal så når vi inte upp ;-)
    Alladin, jag visst, tänk vilken lycka att få ta av mellanlägget och ta från understa lagret...
    Minns ni Goding, den lilla tryffelbiten, med grönt och guld omslag om jag minns rätt. Kan känna smaken ibland.
    kram på er, Tre Tanter
    elsamarianne

    SvaraRadera
  18. Takk for koselig kommentar og takk for invitasjonen om å titte innom deres nye blogg. Lykke til og kos dere med bloggingen. Denne svenske herre er ukjent for meg, men damen i første innlegg har vi vel alle et forhold til. Klemmer fra Hanne

    SvaraRadera
  19. Gud va roligt att hitta er blogg Tre tanter. Eftersom jag också är född på 50-talet passar detta perfekt. En annorlunda blogg som jag genast lägger i min blogglista. Önskar er en härlig helg. Kram Maria -54

    SvaraRadera
  20. Vad kul med denna nya blogg! Många som tittat in ser jag, vad kul finns nog ett utrymme för en sån här nostalgi blogg! Trevlig helg!
    Kram Pia

    SvaraRadera
  21. Så kul med en annorlunda blogg. Jag kommer att hälsa på lite då och då.
    Ha det gott!

    SvaraRadera
  22. Vilken fin blogg :)
    och missa nu inte....

    S
    A
    T
    U
    R
    D
    A
    Y

    S
    H
    O
    W

    O
    F
    F

    De e kul å vara med :)
    VÄLKOMMEN
    Håkan

    SvaraRadera
  23. tack för titten! jaa det är kul med rött till jul! Ha det gott Kramis Gunilla

    SvaraRadera
  24. Vilket härligt upplägg med 3 tanter. Kan bli lite stressigt ibland att vara ensam tant i bloggandet. Det kräver ju en hel del tid..
    Ser fram emot nästa tants inlägg.

    Maidi

    SvaraRadera
  25. Hej
    Nej jag minns inte den filmen men jag tycker väldigt mycket om de gamla filmaffischerna.
    Kram Agneta

    SvaraRadera
  26. Kommer inte ihåg denna stiliga man, men jag hade en svärmor som var skådespelerska, hon pratade om Georg Rydeberg med värme i rösten. Läste han inte också in nyåret med "ring klocka ring"...eller blandar jag ihop honom med Anders de Wahl?
    Hälsningar
    /Cia

    SvaraRadera
  27. Kul att ni startat en härlig nostalgiblogg , ska bli spännande att följa er.
    Eva

    SvaraRadera
  28. Så trivsamt ni har det här... vilken tur att ni lämnade ett litet avtryck inne hos mig, så att jag kunde hitta hit! :)

    Ha det gott och fint!
    Kram Maria

    SvaraRadera