torsdag 15 december 2011

VI PÅ SALTKRÅKAN

Den här gången är det Tant Gredelin som minns.  Visst kommer ni ihåg Tjorven som bodde på ön Saltkråkan i Stockholms skärgård tillsammans med hunden Båtsman, sina föräldrar Nisse och Märta och sina två storasystrar Teddy och Freddy? När det blev sommar flyttade familjen Melkersson in i fru Sjöbloms stuga som kallades Snickargården. På den tiden var Saltkråkan familjeunderhållning på hög nivå.

Tjorven blev vän med den jämnårige pojken Pelle, hans storebröder Niklas och Johan, pappan och änklingen Melker samt hans söta dotter Malin. Farbror Melker säger ofta begrundande "Denna dagen ett liv"!

Visst minns ni hur han klantade till det? Ramlade i vattnet med kläderna på, då ropade Tjorven -Varför badar du alltid med kläderna på Farbror Melker?- Farbror Melker svarade alltid - Snälla Tjorven, gå och lek nån annanstans-.
Vi på Saltkråkan är en svensk TV -serie från 1964 av Olle Hellbom och Astrid Lindgren. Manus skrevs av Astrid Lindgren, och för regin svarade Olle Hellbom.

Tant Gredelin satt förståss klistrad framför TV rutan och och väntade på att avsnitten skulle börja. En gång var jag så otålig så jag klappade på TV rutan med mina små kladdiga händer:) Vips kom mamma inrusande i vardagsrummet med en trasa i högsta hugg.

  Minns att jag blev tillsagd och att mamma torkade rutan frenetiskt. Det var ju 1964 så mamma tog sin uppgift som hemmafru på stort allvar:)
 Tjorven: Det är väl inte din Pelle heller! Stina: Och Inte din heller! Visst kommer ni ihåg rivaliteten om stackars Pelle och hur han blev mäkta trött på sina små uppvaktande kompisar. 
Trettio år senare fick jag en alldeles egen liten Tjorven. Lika söt och med rund liten mage, ofta kläd i snickarbyxor och T-shirt och håret klippt i samma frisyr som Tjorven!  (LYCKA)

Så tackar vi för alla fina kommentarer tre tanter får, vi är så glada att ni vill hänga med oss på våra nostalgitripper:)
Tant Gredelin

31 kommentarer:

 1. Ja kära hjärtanes. Jag var elva år och tyckte dom var helt fantastiska, men mest lite avundsjuk på Tjorven och Pelles syskon, som var fina och hade fina kläder. Syrran var fyra och alldeles odräglig och såg ut som Tjorven, det enda som var förlåtande allt jobbigt med lillasyster. Man fick typ va barnvakt jämt, så alla TVprogram var som avlastning för stackars storasyster.
  Det var tider det...
  kram på er
  elsamarianne

  SvaraRadera
 2. Åh visst minns jag..Många med mej antar jag.Det var tider det.Kan ju fortfarande gärna titta på Saltkråkan utan bekymmer...kram på er Gunilla

  SvaraRadera
 3. Saltkråkan är min absoluta favorit av alla Astrids filmer!

  I min barndom var jag Stina och min kusin var Tjorven. Jo vi betedde oss så, kan jag nu som vuxen se.

  Ha en fin torsdag!
  Kram Eva

  SvaraRadera
 4. Åhhh så mysigt!!!
  man minns!
  kram
  Kathrine

  SvaraRadera
 5. Jättehärligt med Saltkråkan, men själv var jag nog lite för gammal för barnprogram just då....!:)
  Lisa

  SvaraRadera
 6. Vad kul att du tittade in hos mig. Och visst kommer jag ihåg Tjorven. Jag var så avundsjuk på dem när de äldre barnen fick segla på sin flotte

  SvaraRadera
 7. Jaaaaa! en sån favorit! jag kan boken nästan utantill för den läste pappa för mig på sommarholmen. Vår sommarholme var förresten alldeles lik Saltkråkan, så ni kan tro att min fantasi galloperade. jag var nog Tjorven jag, i mina fantasier!

  SvaraRadera
 8. Lilla go´a Tjorven - vem minns inte henne?
  Kram

  SvaraRadera
 9. Klart jag minns Tjorven, önskar att det kunde gå i repris. Tröttnar aldrig på och titta, fast man kan alla avsnitt utantill nästan.
  Kramar
  AnnaMaria

  SvaraRadera
 10. Vem minns inte Tjorven och saltkråkan!? Jag köpte en Astrid Lindgren box idag till mitt lilla barnbarn, där var saltkråkan en av filmerna. Dessa filmer är tidlösa och barnen älskar dem.
  Kram Pia

  SvaraRadera
 11. OM ja kommer ihåg Saltkråkan.. Ooojaaaaaa:)Den är såå härlig..och Alla dessa goa skådisar På vår gata hemma i staaaaan:)..JA det är mycket man minns.. Melker ..suck ...vilken klantfarbror såå goo:) ha de gôtt..kram..Pia

  SvaraRadera
 12. Hej!

  Jag bara älskar er härliga blogg! Vilken lycka att ni kom på denna underbara idé! Och jag är överlycklig som får följa med tillbaka i tiden.

  Självklart minns jag allt detta. Kommer så väl ihåg avsnittet när Tjorven, Stina o Pelle gömde bössan för Söderman. Hahaha, jag tyckte det var så spännande att jag knappt vågade titta och bad mamma skruva av ljudet på teven. Ändå satt jag bakom en kudde och vågade bara kika fram med ena ögat :o)

  Jag tittar faktiskt än idag på Vi på Saltkråkan. Nu gör jag det tillsammans med mina barnbarn.

  Ha det gott och fortsatt fin Juletid!

  Kram
  Monika

  SvaraRadera
 13. Det var tider det , när hela familjen bänkade sig framför TV;n och lät sig underhållas av Saltkråkan. Annat nu då alla familjemedlemmar har var sin TV och sitter i var sitt rum.
  Hälsar
  EVA

  SvaraRadera
 14. Hej där! Ja, Saltkråkan glömmer man inte. Tänk va mysigt och alla satt tillsammans!
  Ha det så gott - ser fram emot nya nostalgitittar.
  Carin

  SvaraRadera
 15. det är så kul att titta på Saltkråkan även nu, rena nostalgitrippen. Sådär var man exvis klädd på vinter - ingen dunjacka utan olle, mössa och vantar + pjäxor förstås:-)

  SvaraRadera
 16. Men gud vilken underbar blogg, måste bara lägga mig som följare.
  Kram Annika

  SvaraRadera
 17. Ja dessa underbara tv-serier från Astrid Lindgrens böcker följer mig än idag. Det är en stor lycka att barnen idag kan få se dessa härliga filmer till skillnad från allt tecknat som visas idag. Dom håller och kommer att hålla i evinnerliga tider framöver. Jag minns vartenda avsnitt och jag njuter av att se dom än idag.
  Ha en fin adventshelg nu tanterna!
  Kram Åsa.

  SvaraRadera
 18. Det var nostalgi det, även jag följde Saltkråkan på TV. Både vuxna och barn äskade den serien nä det begav sig:) Kram Helena

  SvaraRadera
 19. Hahaha så härligt skrivet! Och jag såg tydligt framför mig de små händerna som kladdade på rutan och mamma kom :)) Ja, en underbar serie sannerligen!

  Önskar Tre Tanter en riktigt härlig helg!!

  Ann-Louise/lyckligapraliner

  SvaraRadera
 20. Åh Saltkråkan måste jag erkänna, tittar jag fortfarande på när det ges tillfälle. Måtte vara barnsligt lagd, men jag bara älskar den serien, haha. Speciellt avsnitten där dom skulle riva Snickargården och bygga en "bongalow" istället!!
  Min mor var inte hemmafru så länge. Redan när jag började skolan började hon jobba inom vården. Så man var nyckelbarn istället. Så blir det när det är 6 barn i familjen!!
  Ha en fin helg alla tre.
  Kram Elzie

  SvaraRadera
 21. Härlig nostalgi här också! Vi satt klistrade fast vi var lite för stora egentligen. ;-)

  Min blogg;
  http://blogg.omakastengods.se/
  (skriver adressen här då den inte går att klicka i här under. Vet inte varför ni inte vill att alla ska kunna det? ;-))

  SvaraRadera
 22. Vilken underbar blogg!
  Alla roliga minnen dyker upp när jag läser här.
  Kul ide'. Vilka tider och vilka program!
  Nu flödar nostalgin...får nog berätta lite mer för barnbarnen!
  Ha det gott!
  Kia

  SvaraRadera
 23. Kanonbra tanterna! ;-)
  Tack!
  Anmaja

  SvaraRadera
 24. Mannen bredvid är en av statisterna....visade sina ben i första avsnittet (fniss)

  SvaraRadera
 25. Mysig läsning!
  Jag tittade också på Saltkråkan... ♥ Älskar skärgårdsmiljön och karaktärerna! Våra barn har emellertid inte varit lika förtjusta... lite "svårt" att förstå för en som gillar denna serie! Hi hi!

  Ha en fin vecka!
  Kram♥ Maria

  SvaraRadera
 26. Nog kommer man ihåg Saltkråkan alltid, min favo var arga Melker :) ha en fin vecka alla 3, kram

  SvaraRadera
 27. Underbara Vi på Saltkråkan, minns sommaren 1978 då jag av snälla grannar fick boken Vi på Saltkråkan, på ren envishet stavade jag mig igenom boken och än idag är det något speciellt med skärgården och barnen på Saltkråkan, mina egna barn uppskattar det enormt!

  Kramar

  Nettan

  SvaraRadera
 28. Ohh, så härligt.
  Jag tror nog att jag kan de flesta replikerna i många av dessa filmer som gjordes. Jag har sett dem som barn, jag har sett dem med mina barn och sen har jag sett dem tusentals gånger med åtminstone ett av mina barnbarn och hon kan nog också replikerna..
  God Jul på er alla 3 tanterna

  Kram Maidi

  SvaraRadera
 29. Underbar film...underbara Astrid Lindgren!! Ingen kunde beskriva som hon och ingen förstod barn så bra som hon. Vi kommer aldrig att få någon som kan mäta sej med henne.
  Ha ett bra slut på julveckan vänner!!
  Kram kram

  SvaraRadera
 30. Så mycket bättre Tv var på den tiden :)
  Nu kan man sappa runt en hel kväll bland 100
  kanaler och ändå inte hitta något som är sevärt.
  Bäst med Saltkråkan var nog alla djuren..:) och Farbror Melker som alltid gjorde något tokigt :))

  SvaraRadera
 31. Det gör mig så glad när jag inser att min första idol inte var en trådsmal sångerska utan en liten rund tjej, med pondus och svar på tal, det känns varmt i magen när jag tänker på det. Tar alla tillfällen som går att se filmerna igen.

  Ann i Vilhelmina

  SvaraRadera