lördag 12 maj 2012

Doftminnen

Hej igen kära läsare.

Nu tittar Tant Grön in igen och den här gången handlar det om doftminnen.

Häromdagen var jag inne i en blomsterbutik och i en vacker vas stod en bukett Liljekonvaljer. Jag kunde ju inte låta bli att stoppa dit näsan och dofta på dom underbara små blommorna
och genast kom minnen från barndomen upp i mitt huvud.

  
Lily of the valley
så hette en parfym (finns säkert fortfarande) som jag har väldigt starka minnen av. Som barn fanns det nog ingenting som jag tyckte doftade så gott som just den parfymen.

Jo, det fanns faktiskt en sak kommer ihåg nu.....

Doften av Majatvål.
Varje jul fick jag ett paket med just såna tvålar och dom hade en väldigt annorlunda mystisk doft. Undrar just om dom finns fortfarande?

  

När jag är inne på ämnet parfymer, kommer jag också att tänka på den som vi kallade tantparfymen.
När jag fyllde tretton år, alltså tonåring, fick jag just en sån flaska av en äldre dam i släkten. Hon tyckte väl att jag var mogen att börja med "luktagott" men kära nån......vad jag tyckte att den stank!
Men det sa jag ju inte förstås.

Det är roligt att doftminnas. Vissa dofter har etsat sig fast i minnet.
Till exempel lukten av don små gummitrollen med stort rufsigt hår.

Jag minns hur man "bara inte kunde" sluta. Man bara måste, lukta och lukta på dom hela tiden. Har dom den doften än idag tro?

Eller doften av alla luktsudd. Hallon, jordgubb och godislukt av alla de slag.

Minns ni doften av Vick på burk, som mamma smorde in oss med på bröstkorgen när man var förkyld. Man kunde ju inte titta nedåt för att det stack i ögonen av doften.

Till sist ett annat litet minne.
Minns ni doften av Bronzol?
Jag kan än idag känna hur det luktade när man drog ur den lilla plastpluggen i änden av röret.....


eller doften och smaken av Vademecumdroppar. När vi var barn, fick vi Vademecum på en sockerbit som fick smälta i munnen.
Det var dåtidens hjälp mot nästäppa. Mycket effektivt!

Nu skulle det vara roligt att få höra några av Era doftminnen.

När man börjar tänka efter, kommer det ju upp hur många som helst i huvudet, men det är ju vissa av dom som har fastnat extra mycket.

Ha det så bra kära ni!

Bilderna i inlägget är lånade från nätet.

35 kommentarer:

 1. Precis såna doftminnen som jag själv har. Maya-tvål sålde jag i min butik år 2000, men kan inte minnas varifrån jag köpte dom...4711 står fortfarande kvar i mitt skåp...Bronzol! ojoj. Vademecum...några droppar i ett litet glas vatten och så gurgla vid halsont.
  Mitt mesta doftminne är doften av porslinsblomma. Mina morföräldrar hade en enorm sån som spred doft i hela huset. Har en liten avkomma här hemma, men får klippa bort blommorna då maken inte tål doften. Men lite lite känns det allt. Minnen...
  kram elsamarianna

  SvaraRadera
 2. Vilket härligt inlägg, som vanligt, som gör att de grå vaknar till! Minns ALLA dessa dofter när du skriver om dem, men annars är det bara parfymen jag ständigt tänker på när jag ska köpa ny parfym. Jag gillar inte blomdoft och särskilt inte liljekonvalj (får huvudvärk bla) och säger alltid i affären "Det får absolut inte dofta liljekonvalj" och så kommer minnena....Det finns ett inlägg ovan om porslinsblomma. Mamma hade alltid en sådan och när den blommade bildades liksom en liten "droppe honungsliknande" saft på blomman. Den slickade jag i mig minns jag nu....Trevlig helg önskar jag/M

  SvaraRadera
 3. Jag känner igen alla dofter du beskriver, visst är det otroligt att just doft sinnet kan frammana så många minnen. En jul så fick jag badtvålar i julklapp av min faster. Minns att jag gick ut i hallen och bara luktade och luktade. Det doft minnet glömmer jag aldrig, inte heller hur det luktade i farmors och farfars walk in skafferi (nu blev jag lite modern, hihi) kan se framför mig hur farfar tar fram en pommac till mig och känna doften från skafferiet. Ack så ljuva minnen!

  KRAM Helena

  SvaraRadera
 4. Doftminnen, javisst har jag också det! Lustre creme schampo som mamma alltid köpte! En vit burk i glas med ljusblått skruvlock och så gott den luktade! Och doften av nya bokmärken, kunde sniffa på dem en hel dag! Något annat som luktade gott var nya skor! Jag brukade alltid sova med mina nya skor första natten. På den tiden var man inte bortskämd!!!
  Naturligtvis fanns det annant som luktade gott: Jag minns också Lily of the valley och jag älskade den! Chanel no 5 fanns också, den hade min mamma och hon doftade så gott...
  Ute på vår gård hade vi en syrénberså. Den tänker jag tillbaka på vart år när syrenerna doftar. Hur vi satt där och kalasade på hemkokt essenssaft som både luktade och smakade väldigt gott! Fast särskilt nyttig var den nog inte:)
  Tack för ännu ett fint inlägg!
  3 kramar!

  SvaraRadera
 5. ..."när syrenerna blommar" skulle det ha varit ;)

  SvaraRadera
 6. Kommer ihåg mycket av det du skriver. 4711 hade min farmor och tvålen hade vi själva hemma. De underbara trollen som man bara älskade. fanns ju även små sådana att sätta på sin blyertspenna.
  Kram Mamma C

  SvaraRadera
 7. Det är få saker som kan framkalla minnen så som dofter!
  Liljekonvaljparfym är underbart tycker jag, är inte mer än ett par år sedan jag köpte Diors Diorissimo, en fantastiskt äkta doft av liljekonvalj, den hade jag alltid när mina barn var små och jag var en mild och rar mamma i Laura Ashley klänningar! Kände mig genast som 25 när jag använde den parfymen. ( Måste nog kolla om den fortfarande finns i sortimentet). Liljekonvaljdoften får mig också att tänka på skolavslutningar, att man plockade och gav fröken en bukett.


  Maja tvålen fick jag många gånger av min mormor i julklapp, kan känna doften när jag ser bilden...

  4711 kan jag också PRECIS känna hur den luktar! Tror att det var min första egna parfymflaska.

  Bronzol och Vademecum har jag däremot inga minnen av.

  Men, kommer ni ihåg doften av björnklister?
  Doften i farmors kök?
  Doften när man vaknade på julafton?
  Krusbärskräm?
  Mammas doft när man var barn, LDB- krämen i mitt fall.
  När barnen var små och man doftade dem i nacken?

  Roligt med all nostalgi som ni bjuder på här på bloggen. Tack för det!

  Trevlig lördagskväll
  Kram Anncathrine

  SvaraRadera
 8. Minns ni doften från stencilerade man hade i skolan? Jag tyckte de luktade så gott!

  SvaraRadera
 9. Stencilerna skulle det förstås stå...

  SvaraRadera
 10. Oj, vad det bubblar upp doftminnen. Doften av vaniljglass i frysen på konsum, pappas piptobak (john Silver), barnpuder,när det rökte in i järnspisen, kaffet som farfar lät mig dricka på fat, hostmedicinen som farmor alltid gav oss...sniff sniff:)
  Kram Annika

  SvaraRadera
 11. Ja de finns många dofter som kan sätta fart på minnena. Den där 4711 fy så hemsk men liljekonvalj de luktar gott.
  Ha de gott/kramen

  SvaraRadera
 12. Men oj, vilka minnen! Tänk va´lika livet har varit hos oss just med detta och lukter/dofter. Jag kommer också ihåg hur det luktade hos min morfar, så hemtrevligt i all enkelhet.
  Majatvålen var man ju så rädd om så man ville inte använda den.
  Undrar hur dagens barn/ungdomar kommer att minna sådana här saker?
  Carin i norr där ännu inte grönskan tagit fäste

  SvaraRadera
 13. Liljekonvalj var min mammas favoritblomma. Brukar sätta några på hennes grav när det är mors dag. Fina är de.
  Kram/
  Berit

  SvaraRadera
 14. Salubrin kan jag fortfarande känna lukten av och du milde vad ont det gjorde när man hade rivit hål på myggbettet och salubrinen kom på!/Lila-Christina

  SvaraRadera
 15. Minns min mamma hade en paryfmen som luktade liljekonvalj, tyckte det luktade så gott. Men inte skulle man vilja använda den idag inte! Dessa söta troll minns jag man hade på pennorna i skolan, och man bytt med varandra :)
  Kramen♥

  SvaraRadera
 16. Jag har tydligen dåligt "luktminne" för jag kan inte minnas någon speciellt doft. Mer än doften av Cox Orangeäpplen och clementiner vid jul, dom fick man aldrig annars. Det är annat än nu!!
  Kul att läsa om dina minnen.
  Kram Elzie

  SvaraRadera
 17. Åhh vilken kul blogg..tre damer som bloggar ihop!! Tack för titten!!Kram Maria

  SvaraRadera
 18. Doftminnen är starka. Jag känner igen ALLA "dina" dofter. Ett starkt doftminne som jag har sen min barndom är när min mormor var och hälsade på och hon och mamma "hade tagit ett bloss". Det var en varm, go´, vänlig doft som jag alltid kommer att förknippa med min mamma och mormor tillsammans (trots att jag absolut inte gillar rökdoft i dag!). Jag kände den redan nere i trappen.
  Kram från Eva Linnea (Villa Linnea)

  SvaraRadera
 19. Visst har vi doftminnen,själv köpte jag en underbar parfym
  som hette Wort,den var dyr men man tog bra en liten droppe
  på handloven eller bakom örat.Maja tvålar hade vi jämt,efter alla Mallorkaresor.Maja tvålen hade de i Julas i Norrköping i
  parfymaffären på Drottninggatan.Sen gick man till Apoteket och köpte en underbar hudcreme,som de vägde och lade i.Tänk den har jag glömt vad den hette. Kastanjevatten köptes även där,då fick man en
  snygg färg i ansiktet.

  SvaraRadera
 20. Nu kom minnet tillbaka Sällbergs salva hette den härliga
  hudcremen.
  hej igen och tack för era fyndiga blogg teman
  kram från gumman,som nog börjar bli lite gaggig

  SvaraRadera
 21. Ett av mina starkaste doftminnen från barndomen är lukten av Björnklister. Den gröna burken med en liten pinne. Det luktade såå gott. Det fanns alltid i vår pyssellåda i köksbordet. Det bordet är mitt köksbord nu och det luktar fortfarande Björnklister i lådan.
  Kokkaffe på vedspisen hos mormor, spisen som rykte in, höskulle...doften i potatiskällaren. Oj så många dofter man minns när man börjar tänka efter. Majatvålarna tyckte jag oxå om.

  Ha det så bra nu Tanterna!
  Kram Åsa.

  SvaraRadera
 22. Det var den parfymen som mor fick varje jul och det var de tvålarna som var en populär julklapp och man fick par tre stycken av. Trollen samlade jag på och det var nog mest pga lukten, lite söta är de ju oxå. Trollen finns ju ännu och barnbarnet brukar få sådana men lukten är inte detsamma nuförtiden.
  Den lukt som jag minns bäst från barnsben förutom dessa är doften från farfars pipa.
  Ha det gott
  Kram Susanne

  SvaraRadera
 23. Jag har oxå många doftminnen, framförallt från mina morföräldrar som hade bondgård...ladan luktade speciellt och likas så jordkällaren och uthusen..har faktisk en bod här på landet som luktar precis som ett uthus från barndomen..ha en fin vecka alla tanter, kram

  SvaraRadera
 24. liljekonvaljen den doftar skolavslutning i en liten träkyrka för mig. Jag minns att jag tycke 4711 var hemsk, men Tabac för herrar den luktade gott så den använde vi tjejer, doftminnen är trevligt det kan dyka upp var som helst... /Irene

  SvaraRadera
 25. Liljekonvalj doftar morsdag för mig hihi, får alltid en bukett på den dagen! Pipdoften av Farfars pipa minns jag alltid något visst från hans, jordkällaren hos mormor är en annan doft som sitter kvar i näsan! Tänk att ordet Doft kan sätta igång mycket! Kram Iréne

  SvaraRadera
 26. Vissa av de där dofterna kommer jag också ihåg, men inte alla... Ett doftminne som jag har är doften av saltgurka. Hos mina morföräldrars sommarnöje var det en gammal farbror som sålde saltgurkor. Man fick gå ner i hans jordkällare och där doftade det väldigt speciellt, nämligen saltgurka. Åh, det var så gott att få äta, och ibland kunde man få en hel sådan att äta upp. Det var lycka det!
  Kram
  Marie

  SvaraRadera
 27. Jag känner igen alla dofter Du nämner, men kommer också ihåg en annan parfym som hette Gripsholms appleblossom. Den skulle dofta äppleblommor. Den var i en vacker förpackning också. Liljekonvalj minns jag väldigt tydligt, men det fanns även en parfym som hette gardenia.
  Tack för ett som vanligt trevligt inlägg! Minnet behöver friskas upp....
  Kram från Tummelisa

  SvaraRadera
 28. Liljekonvalj påminner om examen, men även om min första parfymflaska som mamma köpte till mig.
  Vademecum - då tänker jag på mormor.
  Violtabletter - pappa och jag går till fotbollsplanen och tittar på en match.
  Doften av en rosa blomma - som växte i en rabatt vid vägen, när jag skulle lära mig att cykla.
  Ja, det finns många fler doftminnen som gör att man hamnar i barndomen.
  Jag önskar er alla tre en riktigt fin helg!

  SvaraRadera
 29. Men jisses vilken nostalgi.. Hälsan för halsen...Bronzol
  Idag finns ju Lakrisal som lite, lite påminner om Bronzol men inte är det på riktigt inte..
  Liljekonvaljparfym var ju ett måste..m.m.

  Kram Maidi

  SvaraRadera
 30. Minns när jag följde med min pappa till kiosken och fick en punschflaska för 25 öre och en Kalle Anka-tidning. Öppnade tidningen och stack in näsan ända in till "häftklamrerna" och drog in doften....så luktar inte tidnigar idag!!!

  SvaraRadera
 31. Min första "luktagott" var Date (kommer inte ihåg vilken sort)

  SvaraRadera
 32. Helosansalva.......jag vet, den finns än, men jag förknippar den ändå med min barndom.

  SvaraRadera
 33. Hej bästaste tant Grön!

  Nu blir jag alldeles lyrisk alltså! Jag älskade Bronzol! Pratade om dessa bara för någon dag sedan.

  Och Maja-tvål! Den hade jag alldeles glömt! Jag brukade också få såna till julklapp. Tre små i en vacker pappask klädd med prassligt papper inuti :o)

  Känner också väl igen alla de andra dofterna du skriver om. Vicks salva växte jag mer eller mindre upp med. Jag hade väldigt besvär med mina lungor och luftvägar som barn. Och det var ett evigt spetande med denna salva. Jag och en kompis kom också på att använda den när vi lekte teater. En liten klick under varje öga och man grät floder av "äkta" tårar. Så tokigt! :o)

  Hos mormor o morfar fanns alltid en flaska Vademecum. Ibland fick man en droppe på en sockerbit. Minns att jag tyckte det var något alldeles speciellt.

  Morfar hade också alltid en plåtburk med röda pastiller i. Tror att de hette Strepsils. De hade också en speciell doft. Finns såna än idag kanske?

  Trollen både jag och min syster på. Det var nog pga dessa troll jag lärde mej att virka också tror jag. Det blev en och annan virkad väst av allsköns restgarner som fanns att tillgå. Så minns jag att vi flätade håret och knöt en rosett av matchande garn längst upp. Åh, vad vi tyckte de blev fina! :o)

  Vad underbart att få minnas saker som man trodde man hade glömt. Riktigt bra hjärngympa att besöka Tre Tanter!

  Tackar allra ödmjukast!
  Kram
  Monika

  SvaraRadera
 34. Att "bara" titta in här och läsa ger mig massor av doftminnen. Kommer ihåg alla du räknat upp! Härligt! Tack Tack!!!
  Jag själv använder fortfarande Vick på bröstet när jag blir förkyld!
  Må gott och ha det så bra.
  Vink från mig.

  SvaraRadera
 35. Som vanligt här... en hel massa minnen bara rasar över mig :) ... men de där små lukttrollen har jag inget minne av (hjälp, är jag för gammal??)
  Minns doften av julens äpplen, av farbror Englunds cigarr (han var en gammal god vän till farfar och farmor som ofta kom på besök), av brand när grannen somnat från något på spisen... just den luktminnet är oerhört starkt - kanske för rädslan när brandkåren kom...
  Alla andra hittills uppräknande minnen tror jag att jag delar - utom trollen då...
  Tack för ytterligare en resa i minnenas arkiv :)
  Ha det fortsatt gott alla tre tanter
  och så en kram var åt er!

  SvaraRadera