onsdag 14 mars 2012

MANUFAKTUR AFFÄREN

Tack för alla rara kommentarer som vi tanter får. De glädjer oss enormt ska ni veta!

Idag är det Tant Gredelin som minns tillbaka. Kommer ihåg när mamma tog mig i handen och gick till manufaktur handeln, då var det dags för något nytt i klädväg.

I manufaktur handeln som låg granne med mataffären. Jobbade Tant Doris och Tant Ing-Marie, åtminstone minns jag de två bäst. De hade långa lackerade naglar i rött eller brandgult. Stora håruppsättningar och jag ville också jobba i manufaktur affär när jag blev stor.

 Ovan ett nattlinne som påminner om ett rosa jag hade. Minns att mönstren hade något prassligt papper runt om samt att det var roligt att få välja ut ett mönster. 
Ett sådant här set med tröja och mössa hade jag. Tack och lov slapp jag de stickade pantalongerna. Minns att mössan var så baktung p.g.a den stora tofsen. När det blev vår då skulle man ha tröja utomhus, åtminstone var det så hos oss.
En sådan här mössa hade jag också fast i angora. Den var turkos, mjuk och skön. Den gillade jag skarpt. Annars är jag ingen vän av mössor, troligen för att de antingen var för baktunga eller så åkte de ner över ögonen
Så här minns jag alla små "bäbysar" . I stickade små kläder i alla möjliga pastellfärger. Tror att man alltid var säker på om det var en pojke eller flicka, det var liksom färgen som avgjorde.

Tant Gredelin kan fortfarande se manufaktur handeln framför sig. Hyllorn med små fack för garn. Disken som var gjord av glas så man kunde se varorna i lådorna under. Där fanns var allt ifrån tjocka strumpbyxor till söta små spetsnäsdukar.  Tant Gredelin älskade att gå dit!

Tack för mig Tant Gredelin

27 kommentarer:

  1. Kommer också mycket väl ihåg allt detta. Alla mina kläder var hemsydda efter STIL-mönster. Hade också en angoramössa som jag älskade. Man kallade dessa mössor med band att knyta under hakan för "babymössor". Min pappa klagade när mamma stickade min mössa, det var ludd överallt sa han.
    Jag saknar dessa manufakturaffärer, där fanns nästan allt tyckte man som barn.
    Ha en fortsatt trevlig onsdagskväll.
    Kram från Tummelisa

    SvaraRadera
  2. Kul när man fick välja garn eller mönster till klänning eller byxor.
    Min mamma sydde mycket åt min bror och mig när vi var små. När mina barn var små sydde jag oxå massor åt dom. Mina barn köper allt i affären sytt och klart.

    SvaraRadera
  3. Alla dessa mönster känner jag igen och dessvärre fick jag även lov att bära de stickade pantalongerna som hör till tröjan och mössan. Senare när min egna barn var små så stickade jag tröjor till dem efter många av de här gamla mönstren.

    Ha en fortsatt fin vecka
    Kram Susanne

    SvaraRadera
  4. Ja tänk, det hade jag glömt bort, men det var spännande butiker. Där fanns det mesta. Ollar har jag också haft och lovikavantar. Konstigt att man inte frös? Elastabyxor och pjäxor hörde ju också till. Kram

    SvaraRadera
  5. Vilket mysigt minne. Någon manufaktursaffär minns jag inte. Däremot garnaffären där min mor var en stadig kund. Jag önskade SÅ att jag skulle få jobba i en sån butik och stå och räkna ut på papperet som de slog in garnet i, hur mycket man skulle betala, haha. Likadant i tygaffären. Ja, det är annat det än nu!!
    Ha det så gott ni tre.
    Kram Elzie

    SvaraRadera
  6. Hej nu är jag tillbaka för jag behöver en nostalgitripp, tänk vad man minns när man blir påmind, jag stickade en rosa angoramössa som jag bar till en grå figurnära kappa sen traskade jag iväg till Nalen, det finns documenterat i mitt fotoalbum, nu blir jag er nya följare för jag vill gärna läsa mer, kram Irene

    SvaraRadera
  7. Vi hade också en sån affär i vårt lilla samhälle, "vår" tant hette Ingrid var gift med han som hade färghandeln.
    Skrattade för mig själv när jag läste om mössorna, jag hade väldiga problem med att mina åkte ner över ögonen:))
    Underbar läsning!
    Kram♥ till alla tanter

    SvaraRadera
  8. Några sådana affärsminnen har jag inte. Stickad mössa och tröja har jag däremot haft och stickade ett helt set till min äldsta när hon var ett år med byxor och allt. Hon verkar må bra trots byxorna:)
    Kram till er tre.

    SvaraRadera
  9. Vi hade sån affär i källaren på vårt hyreshus, och där sålde de även godis (veckopengen gick dit...) och jag älskade den affären. Det är väl den som lagt grunden till mitt intresse för handarbete.
    Tröjan, mössan och till o med nattlinnet (julklapp från mormor) EXAKT! Oj vad nostalgisk jag blev nu, nästan liten tår i ögonvrån...
    tack för att ni tar oss tillbaks till DÅ
    kramar EM

    SvaraRadera
  10. Visst känner jag igen allt det där. Varje år i maj, när jag gick i klasserna 1-4, gick mamma med mig till sömmerskan "fru Stark" och jag fick en nysydd examensklänning. Man skulle vara extrafin på examen och så skulle man ha blommor från "Karl Olssons blomsterhandel" på skolbänken.
    Kram till er alla!

    SvaraRadera
  11. Stilmönster har flitigt förekommit hemma hos oss:) Min mamma sydde många kläder till mig och jag tycker mig ha sett just detta mönster som ni visar:) Tror jag hade en sommarpyjamas som var kombinerad av två av bilderna Den kortärmade blusen och piratbyxan. I turkos och med vit kantspets! Så fin jag var då tyckte jag.

    Mössa med stor tung tofs har jag också haft, fast den var virkad i tre breda ränder Två blå färger och en tomatröd:) Till det hade jag en ljusblå täckjacka med sydda diagonala små rutor i tyget:)
    Plus blå elastabyxor med slejf under foten som gjorde jätteont eftersom jag har långa ben....aj aj! Kan nästan känna det nu;)

    Ja det var tider! Och så tydligt man minns när man börjar tänka efter...Tack för ännu en tripp till Nostalgiland!
    Kramar till er alla 3!

    SvaraRadera
  12. I grannhuset, vid Ljuratorget i Norrköping, där jag växte upp, fanns en manufakturaffär - tant Gillinger hette innehavaren... Här fanns allt - garn, tyg, knappar, strumpor,trosor och säkert en hel massa annat.
    Farmor köpte handdukar i linne och halvlinne och de var ofållade minns jag... och lakan, som skulle ha monogram och spets :) Detta lades i min "brudkista" och det var bra kvalité - har fortfarande kökshanddukar kvar :)
    Tack för nostalgitrippen - igen!
    Kramar!

    SvaraRadera
  13. Vilka fina gamla mönster. Stickade tröjor var ju stort ända in på åttiotalet där jag bodde både höst som vår. Har funderat ibland varför det försvunnit så totalt, det är ju roligt med stickat och fint och man kan skapa med garnet i oändlighet. Numera är det väl mest fleesetröjor för hela slanten överallt även om jag själv aldrig ägt en sån men barnen och mannen har å andra sidan föredrar fleese mot stickat. Kram Katta

    SvaraRadera
  14. Vad härligt! På pricken samma minnen som jag har. Fast jag fick plågas, i de av ull stickade pantalongerna också ;o) Dom var hemska. Himmel vad de kliade!

    Och den där stora tofsen gjorde mössan jobbig att behålla på huvudet. Minns att min ständigt ramlade av när jag skulle springa.

    När jag närmade mej tonåren hatade jag att mamma sydde mina kläder. Jag ville ha köpta modekläder, precis som några av mina klasskompisar.

    En gång hade mamma köpt ett manchester-tyg för att sy långbyxor till mej. Och hade då råkat skrädda fel. "Luggen" på tyget hamnade på fel ledd på det ena byxbenet. Detta resulterade i att mer tyg inhandlades och att jag fick två par byxor av samma sort. Inget fick ju förfaras på den tiden. Fy, vad jag var sur då. När jag något år senare fick mina första köpta V-Jeans då var lyckan total :o)

    Tack Söta Tand Gredelin för det fina inlägget!

    Soliga vårhälsningar

    Monika

    SvaraRadera
  15. Ja, nu väcks många minnen till liv, minns de hemsydd skidbyxorna med hälla under foten också pjäxor förstås. Kommer också ihåg nattlinnen som mamma sydde till mig, ett var i turkost med volanger och det använde min dotter sedan...roligt!

    Sedan när an blev större var det mindre roligt, minns hur det stacks av synålarna när man skulle prova, mamma stod bredvid med munnen full av nålar och såg både svettig och arg ut:) Säkert för att jag klagade så mycket. Själv blev jag aldrig någon sömmerska, tyvärr! Kanske något att ta upp på äldre dar.

    KRAM Helena

    SvaraRadera
  16. Jag hade också en sådan mössa i angora. Och den var rosa :) Jag gillade den mössan, men det kliade lite under hakan kommer jag ihåg...
    Vi gick ofta till en barnekipering, som det kallades då... Och jag kommer ihåg att jag tyckte det var spännande
    kram
    Marie

    SvaraRadera
  17. Det är inte dåligt att ni kommer ihåg så mycket från er barndom men får tacka för de väcker mina sovande minnen till liv.
    Ha en fin helg/kram

    SvaraRadera
  18. Vilka härliga minnen Du plockr fram hos oss.De där toppluvorna hade både jag och min dotter på vintern 1967. Vi hade olika färger för byte,sen stoppade vi papper i dem för att de skulle stå upp
    riktigt. Oj vad mycket man stickade och sydde på den tiden.
    Jag stickar ännu, Stickade fyra stycken Fiskartröjor förra vintern,
    De var ju på modet igen då. Men det blev nästan för mycket att göra.
    Tack för Er trevloga blogg

    SvaraRadera
  19. Åh såna stickbeskrivningar kommer jag ihåg

    SvaraRadera
  20. Åh, vilka roliga bilder! STIL mönster hade jag glömt, men oj vad mycket sådana mamma hade, hon sydde massor till min syster och mig.
    Tycker att jag känner igen precis det där mönstret, men vet inte det kan ju varit ett liknande. Men nog hade vi sådana pyjamaser.
    Men tröjan och mössan hade min syster och jag, exakt som på mönstret.
    Ja, stickade gjorde mamma också, massor av kläder till oss, koftor, tröjor, mössor och klänningar. Måste höra med mamma om hon har några mönster kvar, vore så kul att titta på. Nu finns det väl knappast några mammor som har tid att sy och sticka till sina barn.
    Ja, visst kommer man ihåg de butikerna, minns att jag köpte min allra första bh i en sådan liten manufakturhandel, oj så vuxen man kände sig!

    Trevlig helg på Er alla tre och tack för en jätterolig blogg.
    Kram Anncathrine

    SvaraRadera
  21. Visst minns man den stickade tröjan med mössan..då var det vår :) ha en skön helg alla tanter, VIOLA

    SvaraRadera
  22. Ja, väcker minnen även hos mig. Stilmönster - hittade en hel låda när jag städade ut mammas hus. Hade en sömmerska som kom och sydde examens klänningen och till jul blev det också en kreation.
    Stickmönster - ja de fanns också. Ser att stickning blivit på modet igen, alltså hemstickning.
    Ha en bra helg och kul att läsa Era inlägg, som kavalkader i tiden
    Carin

    SvaraRadera
  23. Jag minns inte att vi handlade nåt på manufakturaffären. Min mamma sydde allt själv. Och stickade förstås! Vi hade såna där mössor med lappar för öronen och knytband under hakan. Ja, så hade man ju tröja i samma mönster förstås.
    Ha en trevlig helg!
    Kram Åsa.

    SvaraRadera
  24. Härligt inlägg! Det väcker många minnen... Minns att en sömmerska satt hemma hos oss och sydde upp kläder. Fru Lundström hette hon. Tygerna köptes hos Ömans, en anrik butik i Skellefteå. Jag ville ha något blått, tyckte om den färgen. Men mamma sa alltid att jag passade så bra i rött! Och på den vägen var det. När man skulle köpa nya skor till mig så gick vi till Oscaria, där det luktade så gott av läder.
    Angoramössa hade jag också, en ljus gråblå. Och var otroligt avundsjuk på min kompis Monas mössa i himmelsblått...
    Behöver jag säga, att i tonåren frossade jag i blått! Numera använder jag gärna rött och passar så bra i det!

    SvaraRadera
  25. Vilket härligt inlägg, tänk dessa små butiker som har funnits och som återkommer lite idag då det är inne med en annan typ av detaljhandel än den stora köpcentran kan uppbringa!

    Kram

    SvaraRadera
  26. Hej! Tack för era inlägg, man blir barn på nytt och minns alla saker igen! Mönstren hade vi alltid hemma, min Mor sydde väldigt mycket till mig och min syster! Kram Iréne

    SvaraRadera
  27. Det är alltid så roligt att komma in här till er och upptäcka mycket man "glömt".. Känner väl igen alla bilderna och ett namn poppar upp hos mig.. Vad var "Algots" för nånting.. Hade det inte också något med manufaktur att göra eller minns jag fel..

    Kram Maidi

    SvaraRadera