onsdag 2 maj 2012

GLASS I STORA LASS

Hej igen, här är Tant Gredelin vid tangetbordet. Nu är maj månad här och värmen har börjat komma. Björkarna slår ut och gräsmattorna blir grönare och grönare.


Vad passar då bättre om inte en glass?!


Den här tanten minns sitt livs första glass som igår. Det var en puck stång med päronsmak. Anledningen till att jag fick den minns jag också mycket väl. Det hade öppnats en bensinmack i byn där jag är uppvuxen och vid premiär tankningen fick man en glass.


Minns att pappa kom ut från macken och gav mig den. Papperet runt glassen var stelt och glänsande grönt, det var min allra första glass och det godaste jag smakat i mitt då 4-5 åriga liv. Kan ännu känna smaken och minnas lyckan.


När jag blev lite större kunde det hända att jag fick en krona, då pilade jag över gräsmattan till kiosken och köpte en Top Hat. Drog vördnadsfullt av det styva papperet som skyddade glassen och NJÖT! Tror t o m jag fick 25 öre tillbaka om jag minns rätt.


Sedan fanns det förstås Storstrut men den var DYR. Den stora bulliga chokladtoppen täcktes av en liten plastpåse. Minns Ni?


Så kom 70-talet och min bästis och jag gick till Konsum och köpte paket glass med tre olika smaker, päron, vanilj och jordgubb eller var det choklad? Så bad vi tanten i charken att dela paketet mitt itu. Plastskedar att äta med fick vi i kassan.


Those where the days!


Vilka var Era favoritglassar...så roligt att få minnet uppfriskat:) 


Tack för alla rara kommentarer vi tanter får! Tant Gredelin

33 kommentarer:

  1. Pistagepinne! På den tiden smakade pistage nåt helt annat än idag.
    En vaniljstång fick duga om den var slut. Top Hat för "finare tillfällen" då den inte kletade lika mycket som de andra pinnarna. Sen kom Igloo och då köptes en sån och jag och syrra fick dela. Vilket nerköp. Gillade inte cola-smaken men det var vad som bjöds...syrran var lite och skrek om hon inte fick som hon ville. Jag som var större fick ge med mig.
    Nu för tiden får jag köpa vilken glass jag vill, ha ha.
    kram elsamarianne

    SvaraRadera
  2. Min pappa arbetade först på glassfabriken som finns här på orten, när GB-glass köpte upp den följde pappa med på köpet så att säga;)
    Han kom ofta hem med kartonger som var alltför skadade för att kunna säljas, så därför har jag nog smakat mig igenom hela deras dåvarande sortiment. Men favoriten var Top Hat, mmmm så gott det var med jordgubbs- och chokladprickarna där på toppen!

    Tack för ännu ett fint inlägg tant Gredelin, stor kram♥ till er alla!!

    SvaraRadera
  3. Faktiskt just Puckstång, som fanns ett litet tag när jag var liten. Sedan togs den bort och jag kände mig så besviken över det. Tror att den återuppstått men känslan som jag fick av smaken när jag var liten är borta. Kanske har de tagit bort något giftigt färgämne och det är ju bra eller också så har jag fått nyss på nya godare smaker:)
    Nu gäller lakritsglass helst med halloninslag mmmm det är grejer det.
    Kram på er alla tre.

    SvaraRadera
  4. Är så längesen så jag minns knappt vilken glass jag gillade bäst. Och definitivt INTE när jag fick min första, haha. Kanske man skulle gjort för det var inte så ofta man fick glass, med 5 syskon så blev det inget lyxliv precis. Kanske var det rent av på Öland jag fick den??? Vi var ju där alla somrar.
    Men TopHat gillade jag. Och 88-an, men den kom ju först senare.
    Tusen tack för ännu ett "mys-inlägg".
    Kram Elzie

    SvaraRadera
  5. Haha! det här var så roligt,så jag la mig som följare;) måste få se mer av er!
    Puckstång som jag minns fanns i smakerna päron,vanilj, jordgubb och cocos,gillade päron mest. Sen det du skrev om att dela ett paket glass, det stämmer så gjorde vi,farbrorn i våran godisaffär delade, jag tror vi betalade 50 öre var;)Ha det så bra "tanterna" /kram Anne

    SvaraRadera
  6. Har alltid gillat isglass och nu i vuxen ;) ålder älskar jag Daim! Tänk så dyrt det är med glass nu för tiden mot när vi var små, hörde på radion någon som sa att köpa 4 st glassar till familjen kostade över 100 kr!!! Tack för härliga minnes stunder hos er 3 tanter! Kram Iréne

    SvaraRadera
  7. Det fanns en glasspinne med chokladsmak som jag älskade, minns inte vad den hette. Sftorstruten finns nu igen, kul!
    Kram Eva

    SvaraRadera
  8. Jag gillade lakritspuck och så kom det någon glass som pinnen var tuggummi om jag inte mins fel.Dela glasspaket gjorde även jag, köptes på Konsum som låg nära skolan.
    Kram Mamma C

    SvaraRadera
  9. ja på den tiden var storstrut STOR, nu är den nog bara hälften så stor som då. Minns att vi gick till kiosken och köpte till hela familjen. Fick glassarna i en fryspåse av papper för att de inte skulle smälta till vi kom hem. Det var helt klart min favorit,

    SvaraRadera
  10. Visst minns jag glassen med det blanka omslaget. Jag ville ha vaniljpuck och min mormor jordgubbspuck.
    Ha det gott!

    SvaraRadera
  11. Härligt att minnas denna glass,,
    Och bilken nostalgitripp du bjuder oss på!
    Ha en fin dag
    Kramar Kathrine

    SvaraRadera
  12. Mums va gott! Jo, nog har man glassminnen altid..Jag hade en favorit som hette Brassi. Det var en lakritsglass och jag minns att jag åt den på badstranden. Vi gick till den lilla sommarkiosken och handlade. Ibland blev det en Cassata mmmmm va god den var! En annan favvo var hallonigloo som vi delade på två.
    Precis som Du beskriver köpte vi halvliterspaket som handlaren delade i två delar. Oj, va mycket glass det blev.
    Nu för tiden är inte glass detsamma. Det är ju nästan bara socker.
    Tack för glassminnena kära Tant Gredelin!
    Kram Åsa.

    SvaraRadera
  13. Åh nu blir man sugen på en Puckstång jordgubb den var ju god! Annars var nog min favvo päronsplitt för då fick man små hästbilder med :D cola-igloo var inte dum heller. Kram Katta

    SvaraRadera
  14. Lakritspuck och nogger är mina absoluta favoriter :)
    Tänk vad glass har blivit dyrt, minns när jag gick i högstadiet, fick man en Nogger och 88: an för 2.75 kr.
    Det var tider det :)
    Tack för era trevliga inlägg!
    Kramen till er♥

    SvaraRadera
  15. Mitt första minne av glass är gammalt.Vi hade varit på Torget,mamma och jag och handlat av min morfar som alltid stod där och sålde på
    Lördsgarna.Ja han sålde inte glass men frukt och sådant.Sen gick vi
    till en kiosk på Trädgårdsgatan,och köpte en MJUKGLASS oh så gott det var.Förut hade jag bara ätit smala glasspinnar.Denna mjukglass
    var ju i en rånstrut.
    Jag tycker fortfarande bäst om mjukglass i strut.
    vilka minnen ni plockar fram,tackar för det

    SvaraRadera
  16. Igloo hallon var min favorit :)

    SvaraRadera
  17. Top Hat var ju så god med en liten choklad- och syltklick. Men den var dyr...
    Igloo var bra för då kunde man dela!

    Ha en trevlig kväll! Nu ska jag ta mig en glass!
    Agneta

    SvaraRadera
  18. Hej på er.. vilken glass nostalgi.härligt härligt ;=)trevlig helg!kramiz Jessica

    SvaraRadera
  19. Jo jag kommer ihåg...och en av favoriterna var isglass, dubbel, två pinnar alltså. Den var röd och gul, förmodligen apelsin och jordgubb och så var topparna doppade i choklad. Sen skulle man försiktigt försöka bryta isär glassen, en pinne i vardera handen..och ofta glassen mitt på trottoaren!!
    kram kram

    SvaraRadera
  20. Tack för kommentaren hos mig. Den gick fram denna gång, knasigt när den fastnar i spamfiltret, hoppas inte den gör det fler gånger.

    Härlig glassnostalgi, jag minns den där kantiga jordgubbsglassen, den smakade äkta!

    Anmaja

    SvaraRadera
  21. Lite andra priser än i dag... Jag fick alltid päronsplitt och den hade en samlarbild

    SvaraRadera
  22. puckstång, jordgubb, det var min favo, idag är det Magnum med mandel, tänk om den kostade 50 öre, fast det kanske är tur för då åt jag väl alldeles för många, Top Hat gick väl an om man slapp struten som jag slängde när jag slickat ur den hi hi vilka minnen Ni skänker, glassiga kramar

    SvaraRadera
  23. Ja tänk när man var ung och köpte glass... då en Piggelin kostade 50 öre! Det var på 70-talet, det känns som i går, fast det är 30 år sedan! :)

    Skön helg alla tanterna!
    Kram♥

    SvaraRadera
  24. Minns när jag gick med mamma för att köpa mjölk, vi hade flaskorna med oss, så hällde expiditen i mjölk från en stor rostfri "tunna". Summan av kardemumman var att jag en gång fick en isglass av snälla mjölktanten:) Undrar om den inte hette raket...knall röd med choklad på toppen...gissa om jag var glad!

    KRAM Helena

    SvaraRadera
  25. Puckstången kommer jag ihåg! Den fick jag köpa ibland. Men Top Hat var sällan jag fick, vi hade inte råd med den...och jag var bra avundsjuk på min kompis som alltid fick Top Hat
    Kram
    Marie

    SvaraRadera
  26. Vilket härligt inlägg och vem minns väl inte puckstången.
    Ha en skön helg även om det inte kommer att erbjudas ett glassväder.

    Kram Susanne

    SvaraRadera
  27. Jag minns inte min första köpglass...(född 45) men det jag däremot minns var att mamma gjorde egen "glass" i vårt kylskåp när vi flyttade till helmodern lägenhet som det hette då. I kylskåpet fanns ett litet fack, ca 15x20 cm om jag minns rätt. Där kunde man ställa in en liten plåtliknande form och i den gjorde mamma vanliljglass vid festliga tillfällen!

    SvaraRadera
  28. Här var det puckstång jordgubb som var favoriten :O) ha en fin helg alla tanter, kramen

    SvaraRadera
  29. Å, hvilken herlig historie med din første iskrem!

    SvaraRadera
  30. Jättehärligt och nostalgiskt att se den gamla glassaffischen!

    Puckstång vanilj och nötpuck var favoriterna.

    Härlig helg till Er alla tre
    Kram Anncathrine

    SvaraRadera
  31. Så gjorde vi åxå köpte paketglass som delades
    ha det så bra
    maggan

    SvaraRadera
  32. Ja de var tider, kommer också väl ihåg puckstång men jordgubb tyckte jag om.
    Jisses vilken skillnad på priser då å nu.
    Ha de fint/kramen

    SvaraRadera
  33. Puckstång... jordgubbssmak, det var sååå gott! Och visst minns jag det här att köpa ett paket och få det delat i affären - sitta på en bänk i solen med bästa kompisen :) Och den första isglassen, med cocacolasmak - viken smakupplevelse!
    Kram till er alla tre!

    SvaraRadera