måndag 11 juni 2012

SOMMARLOV - LÅT STÅ!


I dessa försommardagar minns Tant Grön sin första skolavslutning.


Tänk, vi hade gått ett helt år och nu skulle det bli skolavslutning och SOMMARLOV!

Tänk så pirrigt det var. Vi visste ju liksom inte vad som skulle hända denna dag.
Man kände sig förväntansfull och glad, men det var samtidigt lite sorgligt längst där inne i maggropen.


Alla var så fina i sina sommarkläder.
Jag minns att jag hade en ljusgul blommig klänning som mamma hade sytt. Vita knästrumpor och nya skor.

På morgonen, innan det var dags att cykla iväg till den lilla kyrkskolan, skulle det plockas en bukett blommor till Fröken Johansson.Fröken Johansson, som verkligen var en fröken.
Hon var ogift och bodde i den s.k. lärarbostaden en bit ifrån skolan.

Hon fick många små buketter den dagen och hon lyste som en sol.
När alla hade samlats klassvis ute på skolgården, tågade vi in i vår lilla kyrka. Där var smyckat med björkar och blommor och luften nästan darrade av förväntan.
Vi skulle få BETYG.
Åhh vad det kändes viktigt och stort.
Efter att prästen hade talat till oss (vad han sa minns jag inte) och vi hade sjungit  Den blomstertid nu kommer, gick vi till våra klassrum där betygen delades ut.

Vi ropades upp och gick fram till katedern. Där fick vi vårt betyg i ett kuvert som det stod BETYG tryckt utanpå. Man tog fröken i hand och vi neg och bockade så artigt.
På svarta tavlan stod det skrivet SOMMARLOV LÅT STÅ!

Ute på skolgården skulle sen betygen jämföras. Vad fick Du.......? Jag fick en trea! Fniss fniss......

Det första sommarlovet hade börjat och vi cyklade hem för att byta om till shorts, linne och sandaler. 
Nu skulle det dröja en hel evighet innan man fick träffa sina klasskamrater igen.
Men, ett par av dom bodde ju nästgårds som tur var.

Sommaren hade börjat och konstigt nog var det alltid sol :o)

Minns Du din första skolavslutning?
Det skulle vara roligt om Du ville berätta lite.

Nu önskar vi Er alla många soliga och fina dagar.

Nu tänker vi Tanter att ta lite sommarledigt,
så det kommer att bli lite längre mellan inläggen.

Hoppas ni tittar in hos oss när ni har tid och lust.

Glad sommar!


36 kommentarer:

 1. Klart jag kommer titta in till er:)Nej minns inte mitt första sommarlov, men jag minns mitt första betyg och det fick jag i trean. Innan tredje klass fick man inget betyg på min tid.
  Önskar er en fin sommar, njut och ha det skönt.
  Kram/
  Berit

  SvaraRadera
 2. Hej! skolavslutningar är så vackra men lite sentimentala! fäller nästan alltid en tår senaste 9 åren på sonens "snyft" ha en skön sommar så ses vi när vi ses ;)kram Jessica

  SvaraRadera
 3. Minns inte i detalj min första avslutning men betygsboken minns jag väl. Där kunde man ju tom se hur man låg till i förhållande till alla andra. Dvs det fanns kolumner för hur många som fått a,AB,Ba.....osv. Kanske hade ni sådan också. Sen LÅT STÅ! Det glömmer man väl inte....
  Nu är det lite andra tider men jag minns mina söners avslutningar och det gör de också. Rektorns tal avslutades alltid med LÄS EN BOK OCH LÄR ER SIMMA.....och det sitter ! Trevlig sommar och jag tittar in så klart./M

  SvaraRadera
 4. Jag kommer ihåg att man skulle ta emot betyget med höger hand, flytta det till vänster hand och ta i hand och tacka med höger. Och sommarlovet var lååångt på den tiden.

  Ja, skolavslutningarna saknar jag. Låt stå!
  Agneta

  SvaraRadera
 5. Hej allra bästa Tant Grön!

  Är det inte likt så säg! :o) Precis så var också mina första skolavslutningar. Jag var otroligt blyg och minns att jag hade rejält ont i magen när jag skulle gå fram och ta emot mitt betyg.
  Minns särskilt det där med Sommarlov på svarta tavlan och LÅT STÅ!

  Vit blus, med en rosett i halsen och rutig kjol. Vita sandaletter med ett guldspänne och vita knästrumpor minns jag att jag hade. Åh, vad jag tyckte jag var fin. Jag vågade knappt röra mej utan liksom skred fram när jag gick :o)

  I matsalen fick vi denna dag, varm choklad som serverades i muggar av typen lattemugg, fast kraftigare porslin och större. Och mjuk smörgås med pålägg. En med ost en med prickig korv. Jag vet att jag tyckte det var det godaste på hela året. Hahaha! Kan inte annat än skratta åt dessa härliga minnen!

  På sommarloven brukade jag varje sommar vara en vecka hos min moster. Hon bodde på landet och de hade ladugård med höns, grisar, kor och kalvar. Varje sommar hade jag en kalv som var "min". Jag brukade vara med på höåkern. Var livrädd för trollsländorna för någon hade sagt att de kunde fastna i håret.

  Vi badade mycket och på fötterna hade jag alltid "mellantårnaskor" som jag kallade det. Alltså såna där badskor som på den tiden bara fanns i rött eller blått. Dessa skor var inte bra att cykla med. Inte bara en gång man halkade av trampan och råkade skrapa tårna. Sommarknän hade jag också alltid, med plåster på! :o) Hade en otrolig förmåga att springa omkull.

  På den tiden var mamma "hemmafru" och vi barn fick verkligen njuta av att ha sommarlov. Det är något jag tycker är så synd för dagens barn. Många får nog gå till sitt dagis eller fritids precis som under resten av året.

  Nu har jag skrivit så mycket så det är nästan som ett helt inlägg! Så bäst jag slutar nu :o)

  Önskar alla Er Tanter en alldeles underbar sommar!
  Ett stort fång sommarblomser till er alla!
  Kram
  Monika

  SvaraRadera
 6. Jag kommer ihåg att jag hade en likadan klänning som en annan flicka i klassen

  SvaraRadera
 7. Skolavslutningarna på småskolan har jag inget riktigt minne av.
  Men minns det som det var i går, när man gick ut nian. Vad tråkigt det vara att lämna sin klasskamrater, och vissa har jag inte sett sedan dess. Och det är 25 år sedan!
  Hoppas ni tre tanter får en underbar sommar♥
  Kramen till er♥♥

  SvaraRadera
 8. Då önskar jag er tanter en skön sommar med bara sol:) Jag minns heller inte att det var dåligt väder under sommarlovet. Ett och annat åskoväder kommer jag ihåg. Då brukade min bror och jag springa ut i jordgubbslandet och plocka så mycket vi hann innan regnet kom, sedan hoppade vi in i pappas lastbil och satt där och mumsade tills åskan var över. :)) Där kände vi oss helt säkra.
  Kramar till er alla tre!

  SvaraRadera
 9. Hej alla tre!

  Vad ska jag säga? Det var faktiskt PRECIS så som ni beskriver!
  Sedan väntade ett sommarlov som var oändligt långt, och soligt hela tiden!

  Nu vill jag önska er precis ett sådant sommarlov, långt och soligt!
  Ha det riktigt skönt
  Kramar Anncathrine

  SvaraRadera
 10. Min första examen var så speciell,då fick man ju betyg redan i klass ett.Mammorna satt i skolsalen och man hade fått läst upp något för alla.Det hatade jag för jag stammade lite,men fr Linden ville att alla skulle vara med.Jag kommer inte ihåg att vi barn gav blommor till fröken.Kanske mammorna gjorde det. Sen var det
  SOMMAR-LOV och jag skulle på min första Kolloni,Fridensbergs.Och det
  har jag berättom förut,det var underbart jag.
  Nu önskar jag Er en trevlig sommar,men kom snart tillbaka

  SvaraRadera
 11. Så oerhört bra beskrivet, så var det! Det jag kommer ihåg att jag alltid kände mig så obekväm i fin examensklänning och en extra fin frisyr. Inga kläder för lek utan man skulle uppföra sig som en liten dam. Men sen, av med utstyrseln och på med lätta sommarkläde och sommarlov!
  Önskar er tre en skön sommar!
  Cia

  SvaraRadera
 12. Sommarlov - Låt Stå...vem kommer inte ihåg dessa ord och glädjen över ett långt härligt sommarlov med bad och sol, för visst fanns det bara soliga dagar då
  Önskar Er ett riktigt härligt sommarlov.

  Kram Susanne

  SvaraRadera
 13. Sommarlov - Låt Stå...vem kommer inte ihåg dessa ord och glädjen över ett långt härligt sommarlov med bad och sol, för visst fanns det bara soliga dagar då
  Önskar Er ett riktigt härligt sommarlov.

  Kram Susanne

  SvaraRadera
 14. I orange kortkort klänning med vita blommor och puffärmar sjöng jag Den blomstertid...i Vadstena Klosterkyrka. Ha en fin dag sötnosar
  Kram Agneta

  SvaraRadera
 15. Men så borde jag ha skrivit i stället för Glad Sommar! Nja eller båda! Nu fick jag trevlig sommarläsning och en stor portion nostalgi. :o)

  SvaraRadera
 16. Det var så som ni beskriver, men en sak har satt sig fast hos mig och det var min fröken som alltid skulle ha mig att sjunga, solo,jag var livrädd och blyg, men jag klarade det efter vad jag minns,
  Trevlig skön sommar till Er önskar Irene

  SvaraRadera
 17. Ja, då fick man betyg varje år. Vi samlade in några kronor var och köpte något åt fröken oxå. Precis som ni skriver oxå, så var det sol nästan jämt när man var lite. Ha ett skönt sommarlov och välkommen t-bax.

  SvaraRadera
 18. Det var härliga tider, man sjöng den Blomstertid nu kommer och det pirrade i hela kroppen av förväntan inför det stundande sommarlovet.

  Mamma sydde mina klänningar men jag minns ingen speciell men de vita fina knästrumporna minns jag:)

  KRAM Helena

  SvaraRadera
 19. Ja men på er berättelse så ser jag min fösta examen, det stämmer precis på min! Kommer bara inte ihåg vad jag hade på mig, säkert något mamma hade sytt! Det där med att jamnföra betyg tyckte jag var jobbigt.... min bästis var alltid bäst i alla ämnen! Ha nu ett fint sommarlov, så ses vi till hösten! Kram Iréne

  SvaraRadera
 20. Nog minns man sina skolavslutningar! Det var en sån skön känsla man hade i kroppen att se fram emot ett långt sommarlov.

  Nu önskar jag er en riktigt trevlig sommar!!!

  Kram Susanne

  SvaraRadera
 21. Jag minns inte min första skolaslutning :( men att det stod sommarlov på svarta tavlan det minns jag, fröken hade skrivit extra fint med olika färger och blomslingor.....betyg fick jag ej, bara ett intyg.

  SvaraRadera
 22. Minns tydligt min andra skolavslutning...skadade mitt ben så jag fick ligga på sjukhus och missade alltihopa. Trodde jag skulle gråta ihjäl mig. Tyder på att jag tyckte om skolavslutningar i alla fall...
  kram Annika

  SvaraRadera
 23. NOG MINNS MAN SIN FÖRSTA EXAMENSKLÄNNING, VIT MED ROSA ROSKNOPPAR OCH GULDSKÄRP MED GULDSANDALER :) HA EN SKÖN SOMMAR ALLA TANTERNA, KRAM

  SvaraRadera
 24. Jag hade också en klänning som mamma hade sytt. Den var med rosenknoppar på, och sen en matchande krage, vita knästrumpor och skor... Vilken nostalgitripp jag fick när jag läste det här. Jättekul!
  Kram
  Marie

  SvaraRadera
 25. Vilken härlig berättelse, visst var det speciellt med skolavslutningen! Så mycket känslor under den dagen och sedan ett långt, långt sommarlov efter det, underbart! =) Tack för att ni tittat in och lämnat en liten hälsning hos mig! Önskar också er en riktigt fin sommar! Kram Petra

  SvaraRadera
 26. Trevlig sommar till Er "tanter". Hoppas Ni får ett skönt och vackert sommarlov, låt stå! Kommer alltid att titta in till Er.
  Mina minnen stämmer så väl in med övrigas, mamma sydde alltid mina klänningar och vita knästrumpor skulle det vara till. Men, lite nervositet var det inför betyget.
  Kram från Tummelisa

  SvaraRadera
 27. Precis så som du beskriver din examen var min sista dag före sommarlovet. All förväntan och all längtan efter lite ledighet.
  Önskar er alla en trevlig sommar!
  Kram

  SvaraRadera
 28. Vad härligt det låter med sommarlov. Tycker jag faktiskt vi vuxna också kunde få, haha.
  Nog minns man avslutningarna alltid. Jag och min klasskompis, Maria, sjöng "Vart ska du gå min lilla flicka" och jag fick vara kille. Men vad gjorde det, man var stolt som en lärka över att få stå där framme, haha. Har gått många somrar sen den dagen. Senare avslutningar kommer man mest ihåg för betygen, som var mer eller mindre bra.
  Firade alltid våra avslutningar i gympasalen eftersom kyrkan låg två mil bort.
  Ja, jag önskar er också en fin sommar.
  Kram Elzie

  SvaraRadera
 29. Det är något visst med skolavslutningar och förväntningarna inför sommarlovet.
  Hoppas ni får en fin sommar/kram

  SvaraRadera
 30. Skolavslutning... en mysig men smått sentimental tillställning!

  Här hemma firar vi alltid sommarlovet med tårta och fika ute i trädgården (om det inte spöregnar)!

  Fin midsommarhelg önskar jag er! :)
  Kram♥

  SvaraRadera
 31. Kikar in för att önska dig en underbar midsommarhelg!

  Kram,
  Regina

  SvaraRadera
 32. Åhh, sommarlov var det länge sen man hade..
  Tänk vilken tid det tog innan jag förstod vad som menades med det där "Låt stå" som ofta stog på tavlan..=))

  Kram på er Maidi

  SvaraRadera
 33. Nostalgifrossa, ja verkligen! Tack o en fin fortsättning på sommaren♥

  SvaraRadera
 34. Nostalgifrossa, ja verkligen! Tack o en fin fortsättning på sommaren♥

  SvaraRadera
 35. Snälla rara nu är det slut på sommarlovet.Nu måste Ni komma tillbaka
  saknar er blogg jättemycket.
  kram från en annan tant

  SvaraRadera
 36. Nu är sommarlovet slut! Och jag har börjat arbeta! Det syns på vädret! Sol hela veckan!/Lila-Christina

  SvaraRadera