onsdag 12 september 2012

 
 
Hej igen!
 
 
Här tittar Tant Grön in med ett nytt litet inlägg.
 
 
Det hände sig som så....
 att härom dagen blev min lilla bil i behov av nytt drivmedel.
Alltså, jag behövde tanka.
Mätaren hade redan passerat strecket
och en liten lampa lyste ilsket rött.
 
 
Alltså svängde jag in på bensinmacken och parkerade vid pumpen som det står 95 oktan på.
 
 
När jag står där och tankar, vandrar mina tankar tillbaka till min barndom och jag börjar minnas samtidigt som jag jämför....
 
 
Här står jag vid en bensinpump. Bredvid pumpen står en pelare med en liten skåra där jag får sticka in ett plastkort,
slå en kod och sedan tanka.
Fullt....
Stoppa in plastkortet igen, tryck fram ett kvitto och sedan... klart!
 
Tack så mycket!
 
Som på ett löpande band.
 
 
Annat var det i min barndoms dagar.
 
Där satt man i baksätet i pappas Saab.
(Ja, man satt i baksätet oavsett om man själv tyckte att man var stor nog att få sitta där fram.)
 
Det var dags att fylla bensin sa pappa. Nästan som om det vore en liten ritual.
 
Vi svängde in på macken.
PLING... sa det inne på stationen när man körde över gummislangen som låg tvärs över infarten till macken.
Det var för att biträdet skulle höra att vi var på intågande.
 
 
Esso-mack. Bild lånad på nätet. 
 
Där kom han ut i sin blå uniform med skärmmössan på svaj hälsade och frågade artigt....
Ska det vara full tank?
 
Många gånger tankades det halv tank.,
eller kanske till och med kvarts tank. Förmodligen var det väl strax innan avlöningen och man hade inte så gott om pengar.
 
På den tiden åktes det inte så mycket i onödan heller.
 
Bensinmacksbiträdet fyllde bensin, tvättade rutan och kollade oljan. Upptäcktes det att en glödlampa hade gått sönder, kunde man få den utbytt på momangen.
 
Tala om att det var en annan anda på bensinmackarna på den tiden.
 
 
Jag tittar mig omkring där jag står och tänker att det hade varit trevligt om mackarna hade sett ut så idag.
 
Så roligt det hade varit att få prata bort en stund med en trevlig man/kvinna i blå uniform och skärmmössa,
i stället för att stå där och se på den lilla rutan där hundralapp efter hundralapp äts upp på mitt stackars lilla plastkort.
 
 
Eller vad tycker ni?
 
 
På återseende kära ni!
 
 
Tant Grön.

24 kommentarer:

 1. Tänk ändå så nära i tiden det var så. Minns att jag och min lillebror tyckte det var spännande när rutan gjordes ren...ljudet och skrapan. Först svampsidan och sedan vändes den och gummisidan syntes. Konstigt vad man minns detaljer ibland. Roligast var det när den som putsade rutan vinkade eller som jag minns en gång busade och gjorde knasiga grimaser. Jag är född på 60-talet så jag minns när denna servicen försvann. Mina föräldrar tyckte inte om det.
  Kram Annika

  SvaraRadera
 2. Det kan man kalla service, ibland var det bättre förr. Idag är bensinmacken som ett litet köpcentrum, behöver man hjälp med byte av en lampa tex så kan ingen hjälpa till. Men grilla korv kan dom i alla fall...ha ha /Irene

  SvaraRadera
 3. Ja, oj vad tiderna har förändrats. Visst minns man hur det var... då för länge, länge sedan. Minns också att farfar lämnade in bilen på rundsmörjning... ja det var tider det :)
  Ha det gott!
  Kram

  SvaraRadera
 4. Ja, det var tider det. Jag tyckte det doftade så gott där på macken. På "våran" mack fanns det även en liten kiosk och hade man tur kunde man få en top hat-strut eller en liten påse smågodis. Jag minns oxå det som Rapport till Vänfors skriver om, att det var så roligt när "farbrorn" på macken tvättade rutorna och han skojade med oss och drog skrapan framför nyllet på oss när vi tryckte näsan mot rutan.
  Idag är väl att tanka....det tråkigaste som finns :o)

  Kram från Åsa.

  SvaraRadera
 5. Hej allra bästa tant Grön!

  Tack för det fina inlägget. Ja, nog var det mycket som var bättre förr. Framför allt att det alltid fanns en livs levande människa man hade att göra med. Allt är ju så opersoligt och automaiserat numera. Trist tycker jag!

  Minns mycket väl just detta med att fylla tanken. Så sa min pappa också. Vi hade en Folkvagn "Bubbla" med blinkers som fälldes ut på sidan. Och det där utrymmet bakom baksätet, som vi syskon kivades om att få sitta i. Vi brukade åka ut på en liten biltur en till två gånger varje månad. Oftast på söndagar. Då packades picknick och det bar iväg ut i naturen någonstans utanför samhället. Minns dessa utflykter med sån glädje. Vi barn älskade detta.

  Särskilt kommer jag också ihåg en gång i slutet av 60-talet. Jag följde med pappa in på macken för att betala det han tankat. Jag lyckades tigga mej till både en duble-klubba och ett sånt där rör med Bronzol :o)

  Min yngre bror satt kvar i baksätet och väntade. Han passade på att göra bus. Något som inte upptäcktes förän långt senare. Han hade tagit mammas lilla kamera som låg mellan sätena och knäppt upp hela rullen. Det var backspeglar, biltak, utsikten utanför och allt möjligt i en salig blandning :o)

  Oj, nu skrev jag så där mycket igen!

  Kul att så många minnen väcks till liv när man läser här hos er 3 tanter. Tack så hjärtligt!

  Allt gott!
  Kram
  Monika

  SvaraRadera
 6. Glömde!

  I Älvsbyn, min hemkommun, finns både ett bensinmuseum och en gammal Catex mack uppbyggt. Otroligt mycket att se och framför allt återse.

  Titta gärna in här:

  http://www.caltex.nu/

  SvaraRadera
 7. Klart jag minns de numera nedlagda och bortglömda mackarna. Jag har klara minnen av att man lämnade pengar och pappa (han körde men mamma tog körkort tidigt men KÖRDE ALDRIG när pappa var med) sa något i stil med "jag tar för xxkr"....sen minns jag på 60-talet när jag fått körkort och stolt svängde in på macken hemma med min gamla beg 2-taktare, Saab. Sa "och så kan ni kolla oljan också"....bara det att den ingick i bensinen på något sätt och killen log brett och överseende. //M

  SvaraRadera
 8. Javisst minns man de gamla mackarna ..min pappa tankade alltid på Caltex ..han tvättade bilen där också ..jag fick följa med flera gånger ..det var en höjdpunkt när man fick det

  Kram Rosa

  SvaraRadera
 9. Jo, det var tider det. Nu finns det inte saker till bilen ens på macken.
  Kram Mamma C

  SvaraRadera
 10. Att tanka för var ju faktiskt som en ritual, allt som gjordes mer än att tanka och priset var ju betydligt mycket bättre för plånboken än nu! Vill dra mig till minnes att pappa tankade för ca 70 öre/liter när jag var i 10 års åldern! Trevligt att ha er tillbaka! Kram Iréne

  SvaraRadera
 11. visst var det annorlunda då. Då kunde dessutom mackägaren tjäna lite pengar på att han sålde bensin. Det gör de inte nu, så därför satsar de på annat som ger mer klirr i kassan, korv till exempel

  SvaraRadera
 12. Åh ja blir alltid så rörd över era underbara inlägg...tänk att man får minnas tillbaka med hjälp av er...kära tre tanter:))...visst kommer jag i håg vissa saker du skriver...pappa hade också saab kombi...vi var ju sex barn!...kram o tack för titten hos mej...klart ni ska till Ullared...värt att upplevas...kram Gunilla

  SvaraRadera
 13. Instämmer! Det var verkligen mycket trevligare!
  Strax utanför Södertälje (Turinge, tror jag att det heter) finns det en bensinmack där den trevliga innehavaren eller en ung kille kommer ut och tankar bilen! Ibland tvättar han även rutan! Måste vara MYCKET ovanligt nuförtiden. Vet äldre (äldre än oss!) som kör den extra milen och tankar bara för att få tanka på " Berntes mack".

  Önskar er en härlig helg

  Kram Anncathrine

  SvaraRadera
 14. Det är underbart,jag vet ingen blogg som sätter sådan fart på mina minnen som Ni gör.Visst kommer man ihåg de gamla mackarna. Jag är ju över 80 år,och min pappas gamla Skoda var som en liten kiosk.
  Men de hade bil i allafall. Korv med bröd fanns,ute på Stockholmsvägen i en mack. Vilka tider ,ibland blev det bara papper om korven.Då hade väl pengarna tagit slut på brnsinen.Härliga tider
  strålande tider,som det hette i reklamen

  SvaraRadera
 15. Tacka vet jag den gamla goa tiden!
  Önskar dej en fin helg
  Kramar Kathrine

  SvaraRadera
 16. Ja tänk vad mysigt men i detta datoriserade samhälle behövs de tyvärr inte...ha en mysigt lördag
  Kram Agneta

  SvaraRadera
 17. Ja, visst minns jag. Vi hade en Saab och tankningen var lite av högtids stunder. Inte fanns det tvätthallar heller, vad jag minns, utan pappa åkte till en bäck och tvättade bilen. Vattnet var nog renare på den tiden också:) På den bilen putsades och fejades det ständigt!

  KRAM Helena

  SvaraRadera
 18. Ja, minnen och sedan tvättade de bilrutan också! Det var tider det!
  Carin i norr

  SvaraRadera
 19. Ja, tänk så annorlunda allt blivit.. Vi var i Japan för några år sedan och där är det fortfarande samma service på bensinstationerna.. Jag var förresten väldigt fascinerad av alla slags jobb som fanns där.. I gatukorsningarna stod det uniformerade unga killar och dirigerade både trafiken och de gående fastän det fanns trafikljus.. t.ex.

  Kram Maidi

  SvaraRadera
 20. Håller fullkomligt med. På "vår" mack måste man dessutom trycka in kortet TRE gånger för att få ut det rackarns kvittot, haha. Kan inte påminna mig att jag var med så många gånger när far tankade. Kanske han skötte det när han arbetat? (Vet i alla fall att vi ALLTID tankade på IC!).
  Ha det så gott.
  Kram Elzie

  SvaraRadera
 21. Det var tider det...social kompetens i högsta grad :) ha en fin dag tanterna, VIOLA

  SvaraRadera
 22. Va roligt att se bilden på en gammal mack, ja store tid visst var de annorlunda förr.
  Ha en finfin dag/kram

  SvaraRadera
 23. Jag kommer faktiskt inte ihåg att vi tankade.....men jag kommer ihåg Essomackarna så det gjorde vi väl förmodligen. Vi barn brukade få glass så det var väl det jag hade i tankarna ;)

  SvaraRadera
 24. Han är lika söt än idag och kanonbra....gillar honom skarpt :) ha en fin dag alla tanter, VIOLA

  SvaraRadera