måndag 3 september 2012

TANT GREDELINS SOMMARLOV

Så är Tant Gredelin tillbaka från sommarlovet också. När Tant var barn tillbringade vi varje sommar i sommarstugan. Min lekkamrat hette Bossse och bodde i grannstugan. När sommarlovet började var vi alltid blyga för varandra så mammorna fick sammanföra oss:)

Tant Gredelin har egentligen aldrig lekt flicklekar, utan vi var pirater och indianer från morgon till kväll.
Vi hade uppblåsbara gummibåtar som vi rodde runt med, naturligtvis iklädda flytväst. Det var härliga tider alltid sol och värme.

En natt skulle vi sova i tält på vår gräsmatta. Pappa ordnade ett signalsystem så vi hade bara att trycka på en knapp ifall vi blev rädda. Naturligtvis blev vi det och så blev vi räddade från tältet!

Högtids stunder var när Bosses, Farbror Stig, kom i sin välpolerade mahognybåt, då stod vi på bryggan och ropade - Farbror Stig kommer - Farbror Stig kommer - Mahognyn glänste och av motorn blev det stora svall vågor.

 Farbror Stig hade inte bara en båt, han var ytterst spännande för han var purser på SAS och hade varit i Kanada och jagat björn eller om det var älg (det var tidigt sextiotal).

Så blev det utflykt med båten, Bosses mamma Tant Birgit packade  matsäck och så åkte vi mot horisonten. Gissa om vi kände oss malliga.

Ofta drack vi saft med bullar, antingen hos mig eller hos Bosse. Allt var roligt och hade ett gyllene skimmer.

Vi badade ofta med kläderna på, då letade vi upp all gammal lump som fanns i bodarna och så badade vi iklädd stora jackor och byxor.

 Föräldrarna satt på stranden och hejade på med beundrande utrop.
Så en dag blev vi äldre och helt plötsligt oöverstigligt blyga för varandra. Det var konstigt, vi vågade inte träffas eller leka.

Men mina sommarlov bestod av sol, vatten och Bosse:)

Hälsningar från Tant Gredelin


25 kommentarer:

 1. Underbart : ) kram Sofia

  SvaraRadera
 2. Vilket underbart sommarlov och vilka fina minnen.
  Kram på Er
  Susanne

  SvaraRadera
 3. Tänka sig att det ALLTID var sol och härliga dagar när man var små;)
  Kram♥

  SvaraRadera
 4. Ja tänk vad man lekte och badade i vad man minns soliga och varma somrar. Lekkamrater fanns det många stora o små var med i leken.
  Roligt med sommarminnen.. kram Irene

  SvaraRadera
 5. Minns mina sommarlov som oändliga...märkligt för så upplever jag inte semestrarna idag. Läste någonstans att vi uppfattar tiden som snabbare ju äldre vi blir eftersom det mesta vi gör redan har gjorts. Som liten gör man allt för första gången nästan hela tiden. Tror det ligger nåt i det och med tanke på alla minnen som människor berättar om här så känns det ännu mer sant. Blir till att se till att göra saker jag aldrig gjort förr så jag lever lite långsammare de år jag har kvar:)))
  Kram Annika

  SvaraRadera
 6. Det låter så mysigt det du berättar,, en svunnen tid,,med många fina minnen bevarade..
  Så minns jag mina somrar på landet hos min morfar och mormor,, En härlig tid som jag brukar ta fram lite då och då!
  Kramar Kathrine

  SvaraRadera
 7. God morgon!

  Ja, tänk så låååångt sommarlovet var, en oändlig ström av dagar som låg framför en när Den blomstertid nu kommer var sjungen...
  Och solen strålade hela sommaren! Kan kanske minnas ett och annat åskväder möjligen, ett kort och intensivt, sedan sken solen igen!

  Önskar en skön fortsättning på september till Er Alla Tre!
  Kram Anncathrine

  SvaraRadera
 8. Ljuvliga minnen som vanligt. Underbart!!!
  Ha de gott.
  Kram Katha

  SvaraRadera
 9. Välkomna tillbaka till "höstterminen"...antar att ni suddat ut Låt stå tills nästa sommarlov....oändligt var lovet men även det kommande skolåret. Gillar båten på fotot. Min farbror hade en vad jag minns nästan likadan. //M

  SvaraRadera
 10. Underbara minnen!...och visst sken alltid solen och himlen var alltid blå, förresten jag minns att den hade moln också, moln som man fantiserade till gubbar och stora lejon...
  Jag minns också familjerna som flyttade in i grannhuset på somrarna och flyttade ut och försvann när sommaren var slut för att komma tillbaka nästa år igen och igen...vad vi lekte och livet lekte också.
  Undrar vad dom gör nu??
  Ja det var härligt och härliga minnen.
  Sommaren som gått(?) var också härlig, jag har verkligen njutit.

  Ha det gott!
  //lisamaja

  SvaraRadera
 11. Man minns alltid bara att det var varma och soliga somrar förr :)
  Kunde bada vilken tid på dygnet som helst. Men numera kan man aldrig bada *L*
  Ha en fin dag!
  Kramen♥

  SvaraRadera
 12. Låter som ett alldeles underbart sommarlov..

  Kram Maidi

  SvaraRadera
 13. Vilka fina sommarlov du haft.
  Kram Mamma C

  SvaraRadera
 14. Låter härligt. Det är lustigt men nog minns man sommarloven som varma och med sol.
  Ha det gott.
  Kram/
  Berit

  SvaraRadera
 15. Det verkar vara bra dina sommarlov.jag fick vara en vecka hos en moster,kanske 14 dagar hos en faster,längst var jag alltid hos
  min mormor Karolina.Att hon orkade där var vi kusiner i olika omgångar.Jag tyckte nog det var skönast när jag kom hem till stan igen,och leka med mina kamrater. Uppe i Folkparken
  kram

  SvaraRadera
 16. Vilket härlig sommarminne att läsa om här idag. Jätteskoj att få ta del av det.

  Allt gott!
  Kram
  Monika

  SvaraRadera
 17. Åhh era underbara minnen från förr! Såå kul att läsa dom må ni tro! Fortsätt i samma anda ♥ Gunilla

  SvaraRadera
 18. Tänk om man haft vett att njuta av sommarlovet ännu mer när man var yngre. Nu hade det varit skönt med ett riktigt sommarlov en sommar, haha.
  Ha det så gott.
  Kram Elzie

  SvaraRadera
 19. Äntligen är tanterna tillbaka... har faktiskt saknat er lite :)
  Härliga sköna sommarminnen från dig, tant Gredelin - kul att få ta del av dem :)
  Tänk att sommarloven verkade oänderliga då när man gick i skolan och att solen lyste nästan varje dag... minns hur man sagt högst upp i hölasset och hur det doftade och hur man badade i sjön varje dag - ljuva sommarminnen från en tid för länge sedan...
  Ha det gott!
  Kram

  SvaraRadera
 20. Men vilket sommarlov! Känner igen mycket! Tänk vilka tider. Solen sken alltid och ibland åskade det väldigt mkt! Jag hade också en syster som hade en killkamrat i den åldern men så helt plötsligt kunde man inte ha en killkamrat...
  Exakt en sådan båd som du visar hade min faster och farbror och att få fara ut med den mot horisonten, ja dessa minnen finns hos mig ännu. Vi var nog lite priviligerade, tror jag!
  Tack för att Ni är tillbaka!
  Carin

  SvaraRadera
 21. Trevliga minnen du har att plocka fram.
  Ha en fin dag/kram

  SvaraRadera
 22. Men så trivsamt att ni är tillbaka!

  Pirat- och indianlekar... det känner jag igen. Jag lekte mycket med både killar och tjejer som barn. Klättrade i träd, var indian, byggde hemliga kojor... och lekte med barbie.

  Härligt att du delar med dig av ditt sommarminne! :)
  Kram

  SvaraRadera
 23. Så kul! Jag hade också en Bosse på somrarna. Han var dock liten och familjen som var bosatt i Luleå hade sommarstuga vid Kalixälven. Flera somrar i rad hade de gratis barnvakt i mig:)
  Med åren blev han ju större och var inte lika lätt att bemästra. Trotsålder och så...dessutom blev jag äldre och tyckte en period att killar var mycket mer spännande:)
  En annan sak som du har helt rätt i: Det var alltid sol och vackert väder under barndomens somrar :D
  Kram!

  SvaraRadera
 24. Hej Tanterna! Va kul att ni är tillbaka. Ja, jag minns oxå mina sommarlov. För min del var det Gunnar som den mesta tiden tillbringades med. Oj, va roligt vi hade. Fast vi var ju några fler i sommargänget oftast. Vi var i många olika åldrar, så lekarna varierade från att byggakojor i skogen till att åka med bakpå moppen med Gunnars storebror.
  Jag har massor av roliga minnen från den tiden.
  Ha det så gott kära Tanterna!

  Kram Åsa.

  SvaraRadera
 25. Vilket härligt sommarminne...barndomens somrar dom har etsat sig fast i ens minne..ha en fin vecka alla tanterna, kramar 3

  SvaraRadera