onsdag 24 oktober 2012

ATT LEVA I NUET...

Hej alla fina trevliga därute. Tack för alla fina kommentarer vi får. Vi blir så glada alla tre tanter.
Ja, nu är det höst på allvar och mörkret kommer tidigt om kvällarna.


Här i Tant Gredelins stad fylls affärsfönstren av julstjärnor och annat julpynt. Personligen har jag så svårt för det. Var tog längtan efter julen vägen. Allt ska tas ut i förskott och det hinner bara bli höst så ska vi längta efter jul.


Tiden rullar på så fort ändå och jag vill helst vara här och nu. Tids nog hinner vi adventspynta och sätta upp julstjärnor.

Om jag minns rätt så var det julskyltning helgen före julafton när jag var barn . Fönstren täcktes av papper och alla vi barn var så nyfikna att få se hur skyltningen skulle se ut.


Så blev det julskyltning och man gick i andakt genom byn och tittade på den fina skyltningen som pappershandlaren, järnaffären och manufakturaffären gjort. Ja, det fanns kanske några fler affärer men de har jag glömt. Lotter såldes och barnen fick godis av tomten.Tant Gredelin sticker ut hakan lite här och kanske låter som en bakåtsträvare, men att aldrig leva i nuet skapar stress och orealistiska förväntningar. Jag menar att gå och planera jul när man knappt städat undan sommaren. Jag vägrar att påverkas av reklamen ett tag till:)

Tack för mig...det här är det som ligger Tant Gredelin närmast hjärtat idag.

Vad tycker ni? Ris eller ros spelar ingen roll:)


38 kommentarer:

 1. Ros!!!! Jag blir så irriterad... men jag tar på mig skygglappar och "stänger av", låtsas inte se. Varför suddar man alla gränser?? snart kan man väl äta semlor året om, påskkärringar, midsommarstång och julbock...ja, det är väl lika bra att dom får vara framme... nej, så vill jag inte ha det!!! lev idag och njut av stunden!!

  kram lisamaja

  SvaraRadera
 2. Ros förstås,håller med dig.Tän när mamma och pappa fanns och jag var liten.Bodde ju i Norrköping.Vi började alltid på Hospitalsgatan
  och titta där i alla fönster.Sen tog vi Drottninggatan sen över spången upp till Kungsgatan,Och så fin Bråddgatan var.Jag tyckte Lisa-Maja skrev så bra,om påsktuppen midsommarstång och hela "skiten " på en gång. Det är mycket för tidigt nu för tiden.
  Ha det så bra det går önskar Gammelgäddan Hajan

  SvaraRadera
 3. Tack för kiken hos mig ....ja ,kan inte annat än hålla med ang.julen...Ikea,Maxi....full rulle redan nu....Kramen Lisbeth

  SvaraRadera
 4. ROS med stora bokstäver,herreguud vad jag håller med dej! Såg dom sålde semlor på ett fik i AUGUSTI,trodde jag skulle kräkas..herregud,var sak har sin tid men det är pengar som styr allt,få in så mycket pengar som möjligt.Ett stort hus inte så långt härifrån har börjat med ALLA julsaker,advent o gran 15 OKTOBER! Man tror att dom skämtar eller nåt.Nej tacka vet jag tiden på 60-70 tal o tidigare när var tid hade sitt..kanske inte var så roligt för lilla mamma som slet med allt i sista sekund heller men det är ju fina minnen man har ändå! Kram för ett fint inlägg Gunilla

  SvaraRadera
 5. Härligt skrivet håller med till punkt och pricka!
  En till somm håller på traditionerna
  HURRA!!!!!!!!
  Sedan får dom tycka man är en gnällkärrring vad gör det om hundra år
  Haaaaaaaaa, hiiii hooo!
  Ha en fin helg
  Kramar Kathrine

  SvaraRadera
 6. Ja, snart julskyltas det väl direkt efter midsommar. Är det nån tävling, undrar man ibland?? Förmodligen så är det väl så det är. Alla vill sälja först och mest.
  Här i stan har det alltid varit skyltsöndag den första advent har jag för mig. Då brukar det vara mysigt att vandra runt på stan och se alla julfina fönster och sen gå på kondis och fika.

  Ha det gott nu Tanterna!

  Kram Åsa

  SvaraRadera
 7. Håller med dig!!
  Jag minns också spänningen inför julskyltningen när jag var barn, nu översköljs vi med julpynt i början av oktober!
  Nä, var sak har sin tid...
  Kram♥

  SvaraRadera
 8. EN STOR ROS!!! Allt är så upp och ner nuförtiden. Julen börjar i september (jodå, GLÖGG på framskjuten plats i butiken här!), semlor ska vi äta i mellandagarna, snart ska vi väl börja fira midsommar någon månad innan också.
  Inte ofta vi var i stora staden och tittade på julskyltningen, men ibland hände det och jag minns när vi var på EPA och tittade på deras fantastiska vinterland. Helt otroligt så duktiga dom var där på att dekorerera. Och som sagt - PAPPER FÖR FÖNSTERNA INNAN!
  Tack för att du tog upp det här, hihi.
  Kram Elzie

  SvaraRadera
 9. Håller med naturligtvis....men jag undrar om den unga köpstarka,dubbelarbetande småbarnsfamiljen gör det? Tror inte de är så intresserade av jul,julmaten och juldukar mm heller....

  Klart jag minns den fantastiska julskyltningssöndagen, oftast med snö, när papperen togs bort från fönstren, hela samhället var ute på byn och tittade, köpte korv, lotter mm. OCH pappa var med! Han som aldrig gjorde annat än jobbade annars....en fest och en stor glädje. Dit längtar ju jag, denna svunna tid!

  SvaraRadera
 10. Jag håller med, varför inte njuta av de fina höstdagarna ist, tids nog kommer advent med julen i faggorna och då är det dags att tindra med ögonen inför allt det fina som julen kan vara om man tar det lite lugnt. Kramar Birgitta

  SvaraRadera
 11. Jag är benägen att hålla med fast jag själv är en liten bov eftersom jag redan säljer julsaker i nätbutiken...
  Ha en fin dag kära tanter
  Kram Agneta

  SvaraRadera
 12. Jag älskar julen. Men när de i Ica affären där jag handlar tog fram julsakerna 4 oktober tyckte jag allt att de var lite galna. Sedan upptäckte jag ju att alla andra också gjort det och när jag kollade runt efter vita fina stolsdynor med röd text på så var de slut i varenda webbshop, så jag får klara mig ändå:) Lite tokigt är det allt och här kommer inte fram några julskaer innan första advent.
  Kram/
  Berit

  SvaraRadera
 13. En stor ros av mig! Jag älskar julen å allt vad den har med sig men inte nu i oktober, nix till första advent börjar jag lite smått att greja å handla! Ha en riktig skön helg! Kram Iréne

  SvaraRadera
 14. Jag njuter i fulla drag av hösten och tittar inte så mycket på julgrejs redan. Om jag inte råkar se något nytt, roligt, fint som jag kanske köper och stoppar undan till december.
  Ha det så bra alla tanter!
  Anna

  SvaraRadera
 15. Hej !

  Vet att det är ofint att bara glutta in utan att säga hej åtminstone.
  Haja till då jag såg Tre tanter, tänkte genast på just Elsa Beskows, där jag har samma namn som Tant Brun.För brunt bar jag på sjuttiotalet.Visserligen född på fyrtiotalet.Men än idag är jag ingen riktig TANT.
  Ser vi har gemensamma vänner.

  Vem vet kanske jag tittar in igen.Nya bloggar är alltid lite kul.

  Hej från Mi

  SvaraRadera
 16. Det pratas om att leva i nuet, det är precis som du skriver, jag brukar protestera och säga att jag inte vill tänka så långt fram i tiden, just NU krattar jag löv tex. Det verkar som om människor alltid drömmer om en annan tid än den vi är i just nu..
  så det bli ros.../Irene

  SvaraRadera
 17. Älskar julen men tycker också att det är trist med allt pynt som seglar upp i butikerna redan i oktober. Det gör att man hinner bli lite blasé innan det verkligen är dags.

  I min barndom hade vi inte så mycket pynt, en adventsstjärna i rödorange papp och en el-stake under adventstiden. Granen kläddes alltid kvällen före julafton och då togs även några tomtar, julkrubban och julbocken fram ur sina gömställen:)

  I mitt nuvarande hem har jag stakar eller stjärnor i nästan varje fönster. En liten adventsgran och andra adventsdekorationer. Tomtarna smyger in eftersom och granen kläs ett par dagar innan julafton.

  Så jag har påverkats av trycket från den julkommersen och tummat lite på "reglerna"
  Tyvärr :)
  Kramar!

  SvaraRadera
 18. Håller med - nog så tidigt med det juliga. Just det förväntningar men nu är det bara kommers.
  Ordspråket om idag och framåt - så bra!
  Trevlig helg där Tant Gredelin och de andra söta tanterna!
  Carin

  SvaraRadera
 19. Ja lite för tidigt kommer allt pynt upp ...jag kommer ihåg när ajg var barn då var det julskyltning 1:a advent på stan med marknad

  ha en trevlig helg
  kram Rosa

  SvaraRadera
 20. Jippi, Jippi så GLAD jag blir! Nu har jag "hittat" Tre Tanter igen...jippi! Vet inte hur ni försvann från "min" lista?
  Ja, visst var det bättre förr, kommer så väl ihåg spänningen när man gick och försökte kika under de bruna pappren som gömde jul-skyltningen! ROS till Inlägget!!!! Njut av hösten det är lång tid kvar till jul!
  Kram och vink från mig.

  SvaraRadera
 21. Kram till er goa tanter.:-) Stina

  SvaraRadera
 22. Håller absolut med! Vägrar att ens titta åt julsakerna än...
  I det här fallet så var det faktiskt bättre förr... åh vad man väntade på julskyltningen!
  Kram till er alla tre!

  SvaraRadera
 23. Nu för tiden är det varken ordning på årstiderna eller högtiderna.....

  SvaraRadera
 24. minns också de där magiska dagarna när pappret togs bort från skyltfönstren. I leksaksaffären hade de skyltat upp ett helt landskap och ett tåg susade runt där med en tomte som lokförare. Ja det var annorlunda då. Men det går ju inte så bra att vrida tiden tillbaka...Kram

  SvaraRadera
 25. In för mer förnöjsamhet i nuet :)
  kram från dalsland//

  SvaraRadera
 26. Tycker att det känns lite märkligt att julpyntet står på hyllorna i butikerna samtidigt som pelargonerna fortfarande blommar och ungarna går på hallowendisco. Alla gör som de vill men om det är Ikea eller andra affärer som försöker bestämma åt mig så blir det klackarna i gruset, jag vill bestämma själv...

  När jag var 3-4 år så hade lilla konsumbutiken i min by ett köksbord längst in i sina lokaler där det fanns några leksaker och tomtar. Var i slutet av 60-talet. Jag kommer ihåg att jag var helt tagen. Där fanns en ask kritor, en docka, några bilar, en boll och julgodis...Undrar vad dagens ungar tänkt om detta? Samtidigt undrar jag om de kände samma förväntningar och spänning i magen som jag gjorde? För mig var det himmelriket...på riktigt:) Kanske är jag omodern men kan dagens barn känna samma glädje över högtider och traditioner som tidigare generationer gjort? Allt går liksom in i vartannat och känns väldigt intensivt på nåt sätt. Affärsmännen utnyttjar alla tillfällen för att få oss att "fira" så till slut har i alla fall jag blivit helt blase. Hoppas ungarna känner samma som mig för åtminstone julen är mysig och "nödvändig" i mörka,långa vintern oavsett hur den firas:)

  Kram Annika

  SvaraRadera
 27. Ja jag håller med dig. Det går för fort.....att få längta försvinner nästan.
  Önskar dig en härlig tisadag, kram Maria

  SvaraRadera
 28. När jag var liten så skyltades det med jul till första advent. Det tycker jag är lagom. Men å andra sidan har jag hållit på med mitt julpyssel ett bra tag nu... Men det måste jag för att hinna klart till julmarknaden som är 17-18 november. Det blir ju bara på kvällstid jag hinner pyssla, så jag får väl räkna mig till tomtenissarnas verkstad.
  Kram
  MArie

  SvaraRadera
 29. Ja, jag håller också med, julen mister sin charm. När jag var barn började man räkna dagarna till jul i och med att första adventsljuset tändes.

  KRAM Helena

  SvaraRadera
 30. Kan bara instämma..ha en fin halloween alla tanterna

  SvaraRadera
 31. Hej!

  När jag var barn var det alltid skyltsöndag första advent. Storgatan stängdes av och blev till gågata. Det var tomtar, brasor i tunnor, där man kunde värma sig. På den tiden var alla affärer stängda och man fick gå runt och titta i skyltfönstren och önska sig. När jag blev lite större infördes också Tomtarnas telegrafbyrå. Reklam från ortens olika företag lästes upp i rim. Kl 19 var det dags för höjdpunkten....fyrverkeriet!

  Numera brukar skyltsöndag vara sista söndagen i november. Alla affärer är öppna. Och fyrverkeriet startar kl 18. Tomtarnas telegrafbyrå och allt det andra är i stort sett sig likt. Det tycker jag är härligt. Nu får mina barnbarn uppleva det jag själv gjorde som barn.

  Jag är ju en julälskare av stora mått. Jag börjar prata och tänka jul redan i oktober. Men pyntar det gör jag inte förrän till första advent. Hahahaha, då går jag liksom "All in" med allt. Utom granen. Den klär jag någon dag före julafton.

  Jag är noga med att hålla på det som är vår familjs traditioner. På nåt sätt så känns det bäst att något får vara som förr. ALLT behöver inte förändras. Det mår vi nog bara bra av :o)

  Tack för fint inlägg!

  Kram
  Monika

  SvaraRadera
 32. Titta in hos mig vid tillfälle så hoppas jag det blir glädjande. //M

  SvaraRadera
 33. Jag håller helt med dig!
  Jag har just fått undan utemöbler och krukor. Nu vill jag ha HÖST ett tag till innan julen kommer.
  Men jag blir lite påverkad. Idag kom jag hem med en liten konstgjord gran från IKEA! Men den sätts inte fram förrän senare!

  Kram Agneta

  SvaraRadera
 34. Jag ser det som en valfrihet, vill man dyka rakt in i jul-världen redan nu kan man det, annars väntar man. Jag lever väldigt mycket i nuet, men låter jultankarna finnas med, för att jag blir glad och förväntansfull nu och för att undvika för mycket julestress sen. Teoretisk jul i god tid och praktisk från förste advent kan man säga jag lever efter.

  Glad novemberhöst alla!

  SvaraRadera
 35. Härligt med förberedelserna inför julen, då njuter jag.
  Ha de gott/kram

  SvaraRadera
 36. I år har jag börjat att längta efter julen. Längta, men inte planera eller pyssla. Jag har ärligt talat svårt att förstå mig på det faktum att människor julpyntar i november och sedan blir så trötta på julen att julgranen åker ut på annandag jul. Här väntar vi in det längsta och julpyntar kvällen före julafton. Och julgranen, den behåller vi fram till trettondagen.

  Kram♥

  SvaraRadera
 37. Ja, julen flyttas fram mer och mer men så är det ju med det mesta nu för tiden.. På Annandag Jul finns det ju Semlor i bbutikerna och det är också alldeles för tidigt..

  Kram Maidi

  SvaraRadera
 38. Håller med till fullo, tänk förr då man såg fram emot skyltsöndagen och affären som plockat fram julsaker och julpyntat.
  Numera kommer julsakerna fram tidigare och tidigare i affärerna och den där lite speciella förväntan inför jul är borta.
  Ha det gott
  Kram Susanne

  SvaraRadera