söndag 29 januari 2012

JACQUELINE KENNEDY

Idag tänker Tant Gredelin skriva om Jackie Kennedy en av vår tids största stil ikoner någonsin.


 Som den tant jag är, tycker jag att TV bara sänder repriser. Så två helger i rad tittade jag på Kunskapskanalen och varje gång tant bytte till nämnda kanal. Handlade det om "Skottet i Dallas" och det slog mig att i hela min uppväxt har jag hört om familjen Kennedys tragiska historia.

Jackie arbetade för Washington-tidningen Times Herald när hon fick i uppdrag att intervjua den blivande presidenten John F. Kennedy.

Hon var 31 år då hon 1961 flyttade in i Vita Huset efter makens valseger. Hon vann beundran för sin goda smak och de glamorösa mottagningar hon anordnade och skapade den så kallade Kennedy-stilen.
Här är paret på Dallas flygplats, staden där det tragiska "skottet i Dallas" inträffade. Tant Gredelin var då bara fem år men jag minns att de vuxna pratade om Kennedy och att något fruktansvärt inträffat. 
Jackie Kennedy satt bredvid maken i den öppna bil som färdades längs Elm Street den 22 november 1963. Bildsekvensen av presidentfrun vid sidan av sin man efter att denne skjutits, har gått till historien.


I blodbestänkt rosa dräkt, som hon under dagen vägrade att byta, ledsagade Jackie sedan landets mördade president till Parkland-sjukhuset där han dödförklarades klockan 13.00 lokal tid. Världen var i chock.

Senare samma dag svär Lyndon B Johnson presidenteden och blir landets nye president.

Fotot är taget ombord på flygplanet Air Force One.
Den här bilden har nog etsat sig fast i mångas minne, den lille sonen John-John, som på sin 3-årsdag gör honör framför sin fars kista.

Den 20 oktober 1968 gifte Jackie om sig med den grekiske miljardären Ari Onassis. De var gifta fram till "Aris" död 1975. 1968 var jag bara tio år men minns att jag tyckte det var så konstigt att den vackra Jackie gifte sig med en gammal gubbe.


Spaltmeter om deras relation har kavlats ut i världen och jag minns att veckotidningarna var fulla av bilder och händelser runt detta par.
Onassis ö Skorpios utanför Greklands kust. En gång i min ungdom var jag på ön Lefkas och kommer ihåg att att man från stranden kunde se den berömda ön.
Världen häpnade när Jackie fotograferats i smyg på Skorpios och jag tror det var första gången jag hörde talas om paparazzi fotografer. Jag kunde inte förstå hur man kunde fotgrafera människor i smyg och utan deras vetskap. Minns att jag tyckte det var mycket konstigt och obehagligt.
Till minne av en mycket vacker och fängslande kvinna!


Vid tangetbordet. Tant Gredelin.

43 kommentarer:

 1. Hej tant Gredelin:) Du är några år yngre än jag är, för jag var på körsångsövning när JK mördades. Jag hade ett par dagar innan firat min entré i den efterlängtade tonårsvärlden. Minns allt mycket tydligt. Hur otroligt hemskt det var, sådant hände ju bara inte då.
  Har också varit fascinerad av Jacquline och tyckte att det var hemskt att hon gifte om sig med Onassis. Hur kunde hon?!! Inget romantiskt slut på den sagan, jag trodde att hon skulle vara JK:s minne trogen resten av livet;) Ja, jag var ju ung då, nu är jag lite mer luttrad:):)
  Kram.

  SvaraRadera
 2. Kennedyklanen har drabbats av många tragedier, det är väldigt fascinerande att läsa om dem.
  Jag var fyra när JF blev skjuten så jag har inga minnen av det, däremot minns jag när Bobby blev mördad.
  //Marie
  PS. jag har väldiga besvär när jag ska kommentera här, har en önskan om att ni ordnar ett popup-fönster så går det lättare:)

  SvaraRadera
 3. Hej å hå Tant Gredelin, visst kommer jag ihåg! Tänk vilka öden som drabbade denna familjen. Nu är det väl endast dottern som är vid liv?
  Önskar dig/er en bra vecka.
  Kram och vink.

  SvaraRadera
 4. Jag läste nyligen boken, Bobby och Jackie. Hon hade ett
  facinerande liv, mycket tragiskt som hände. Men en väldigt
  vacker kvinna, så snygga kläder jämt.
  Kramar
  AnnaMaria

  SvaraRadera
 5. Tror jag börjar bli trött, fascinerande ska det stå.
  Kram
  AM

  SvaraRadera
 6. Hon var länge en förebild i modevärlden. Visst minns jag skottet i Dallas...minns bilderna och alla skandaler som sedan följde.

  Kram

  SvaraRadera
 7. Bilderna har jag sett många gånger och filmer om hur de rekonstruerat händelsen, men även alla "Hollywood-filmer" om Kennedy's. Det var en stor förlust det som hände för vad jag förstår var Kennedy hopp om en ny tidsera. Jackie var otroligt vacker och kvinnlig och kvinnorna då ville alla se ut som hon, men det var nog kärlekshistorien med Marilyn Monroe som jag fastnade mest för. Joyce Carol Oates har skildrat den i boken Blonde.

  Ha en fin kväll och en bra ny vecka!
  Kram,
  Regina

  SvaraRadera
 8. Hej Tant Gredelin!
  Vi är visst födda samma år verkar det som. Ett bra år, eller hur?
  Minns så väl att mamma och jag satt framför tv:n och hur hon ställde sig upp alldeles förfärad och ropade på pappa, då förstod man att det var något allvarligt som hänt!

  Hennes klädstil var fantastiskt fin tycker jag, tror knappt jag sett en bild på henne där hon inte varit jättesnyggt klädd!

  Tack för en rolig blogg!
  Kram Anncathrine

  SvaraRadera
 9. Hon var verkligen stil-bildande. Läste en biografi, minns inte vad den hette det var längesen, och det var verkligen fascinerande att läsa om hennes liv.
  Vem minns inte pillerburken?
  kram elsamarianne

  SvaraRadera
 10. Vilka öden en del människor får uppleva...
  Kram Annika

  SvaraRadera
 11. Ja, jag minns oxå den dagen.Jag var hos min mormor och morfar och jag kommer ihåg hur det pratades om det hela tiden. Filmsekvensen och bilder av mordet har ju visats hundratals gånger sedan dess.
  Jo, jag tyckte oxå att det var konstigt när hon gifte sig med den gamle mannen Onassis.
  Tack för ännu ett intressant inlägg på er blogg!
  Kram från Åsa.

  SvaraRadera
 12. Man kan tro att denna familj är förföljd utav sorg..kommer så väl ihåg den kvällen vi såg denna nyhet på tv...mamma gråt kommer jag ihåg och världen var lamslagen..idag är det vardagsmat...tänk att vi fått 2 ministrar mördade...i lilla Sverige..

  Ha en fin vecka, kram

  SvaraRadera
 13. jag var 14år och stod hemma i köket och strök en blus när jag hörde nyheten på radion,kommer ihåg att jag blev så ledsen
  ha det så gott
  maggan

  SvaraRadera
 14. Intressant läsning. Jag var inte född än när detta hände men har naturligtvis hört talas om det en hel del. Kram Sonja.

  SvaraRadera
 15. Mycket tragegi i denna kennedy släkt. Var lite liten själv när det hände. Men har ju läst och hört om detta många gånger.
  Kram Mamma C

  SvaraRadera
 16. Hej
  Intressant historia du berättar,jag minns en del av vad du skriver,men var liten då det hände.
  Stor kram till dig.
  Ninni

  SvaraRadera
 17. Vilken utsatt familj...med mycket tragiskt i bagaget. Kanske inte heller så perfekt som man då trodde... tänker på systern Rosemary som länge var "bortglömd" av övriga klanen Kennedy. Ibland får man betala ett högt pris för kändisskapet. Men Jackie kommer alltid att vara speciell, näst intill mystisk tycker jag. En oerhört vacker kvinna!!
  Kram

  SvaraRadera
 18. Intressant historia att läsa!
  Jag var inte född då det hände, men har ju läst och hört.
  Ha en fin dag!
  Kramen♥

  SvaraRadera
 19. Mycket intressant att läsa, även om jag kommer ihåg en del, var själv 8 år när K blev skjuten! Kram Iréne

  SvaraRadera
 20. Hej! tittar in o önskar er en fin vecka ;) kram Jessica

  SvaraRadera
 21. Ja, det finns många intressanta kvinnor som passerat revy....

  SvaraRadera
 22. Tack för titt hos mej o tack för detta inlägg så kul att läsa så..ha det gott kramis Gunilla

  SvaraRadera
 23. Nu ska jag gå till bibblan och låna en biografi om Jackie Kennedy. Otroligt sorglig med sonen som störtade med ett privatplan i havet, den nyheten minns jag också väl.

  KRAM Helena

  SvaraRadera
 24. De där skotten var lite för min tid så det är först som vuxen jag insett vilken stilikon hon var

  SvaraRadera
 25. Ja hon var en mycket vacker och gåtfull dam. Vacker är också ön Lefkas.
  Kram Berit

  SvaraRadera
 26. TACK för fina bilder!
  Alltid lika kul att få läsa era inlägg:)
  Ha en fin tisdag!

  SvaraRadera
 27. Ja, nog minns man det, även om man inte var så gammal. Många damer som tyckte att hon hade så fina kläder. En annan var för ung då och mer en jeanstjej, redan då, haha. Men de där pillerburkarna var ju precis överallt, på varenda vuxen person av kvinnfolk!!
  Hoppas ni har en fin dag.
  Kram Elzie

  SvaraRadera
 28. Spännande läsning, född var jag då men inte tillräckligt gammal för att minnas i detalj men nog är hon en kvinna med stil.

  Kram Susanne

  SvaraRadera
 29. Hon var väldigt vacker, gillar den bilden på henne i rosa klänning och långa vita handskar. Hon hade otur med sina män och fick ingen lång tid med någon av dem. Kram Katta

  SvaraRadera
 30. Tack för titten! :)
  Oj, vilken mysig och annorlunda blogg NI har!
  Intressant läsning om en av världens vackraste och stilfullaste kvinnor.
  Kram
  Jenny

  SvaraRadera
 31. Jag minns också det. Tycker att våldet bara ökar i vårt samhälle. Vet inte var det ska sluta.
  Jag gillar att läsa den här bloggen och se alla gamla bilder. Jag var ju med på den tiden så det är lite nostalgi för mej.
  Ha det så gott.
  Kram Birgitta

  SvaraRadera
 32. Jag får tacka tre tanter för besöket hos mig. Ja glömma fam. Kennedy är svårt att göra har också sett en del program som varit det sista om Jackies liv.
  Önskar er en fin onsdag/kram

  SvaraRadera
 33. Tack för besöket hos mig, och jag tycker eran blogg är mycket intressant att läsa
  Kram

  SvaraRadera
 34. Ja, jag var liten då också, men kommer ihåg att det var något hemskt som hände.
  kram
  Marie

  SvaraRadera
 35. Ja tänk vad den familjen har gått igenom...
  Häpnadsväckande kvinna!

  Önskar alla tanterna en finfin helg!!!
  Kram♥ Maria

  SvaraRadera
 36. Ja, tänk vad man älskade att läsa om denna Q och hela klanen K.
  Jag har också varit på Lefkas och åkte båten ut en heldag och vi fick gå i land på ön men bara för att bada vid båten.
  Undrar om den vackra damen var frisk på bilden du visar, ser verkligen inte så ut. Ja vilket människoöde!
  Carin

  SvaraRadera
 37. Minns den där dagen när Kennedy sköts och visst följde man Jackies fortsatta öden...
  Kommer ihåg att jag tyckte att hon som var så vacker, hon skulle väl inte gifta sig med en så gammal gubbe...

  SvaraRadera
 38. Kul att hitta en blogg med flera skribenter! Vi har just startat en gårdsblogg, vi som bor på gården.
  Här kan man ju läsa om allt möjligt kul och intressant!
  Sagan om tanterna är ju heller inte dum =)
  Kram Sussi/Stolpås gård

  SvaraRadera
 39. Tack goa tanter för titten ♥ Gunilla

  SvaraRadera
 40. Godmorgon!
  Vill bara kika in och önska dig en fin start på veckan :)
  Kramen♥

  SvaraRadera
 41. Ja en stilikon verkligen. Snygga kläder som hon bar med stil och klass. En tragisk tragisk händelse. Ser hemskt ut med lille sonen. Varför valde hon en så mycket äldre man. Kan hända att hon hade annan tanke med det hela än kärlek. Trygghet, säkerhet då och när han avlidit kanske...

  Ann-Louise

  SvaraRadera
 42. Ja visst minns man det här. Jag var 10 år när JF blev skjuten och det är verkligen något som etsat sig fast i minnet.
  Att Jackie sen gifte sig med en gammal"gubbe" kunde jag inte heller begripa..

  Kram Maidi

  SvaraRadera
 43. Det som hände då har påverkat historien....

  SvaraRadera