onsdag 4 januari 2012

MINNENAS BIBLIOTEK...

God Nytt 2012 Nostalgielovers! När Tant Gredelin var barn tillbringade hon mycket tid i byns lilla bibliotek. Kommer ihåg hur viktigt det kändes när bibliotikarien tog ur kortet längst bak i boken och stämplade in lånetiden. Sedan bar jag hem min bokhög som ofta innehåll tio, tolv böcker. Ibland kan jag forfarande känna doften från biblioteket, den var speciell! 
 Bok intresset började nog i söndagsskolan för där fick man låna med sig en bok hem varje söndag. Jag envisades med att alltid låna hem Lotta på Bråkmakargatan en av Astrid Lindgrens figurer.

 Lotta som bor på Bråkmakargatan med sin pappa och mamma och syskonen, Jonas och Mia-Maria. Snälla granntanten Tant Berg och givetvis Lottas kära gosegris Bamsen.

  Gatan heter förresten inte ens Bråkmakargatan, utan Krukmakargatan, men barnens pappa säger att förr kanske det bodde krukmakare här, men nu bor här bara bråkmakare. Som barn älskade jag avsnittet där Lotta klipper sönder sin tröja som kliar och som mamma har stickat:)

Tycker mig minnas att min mamma inte var så förtjust i just det avsnittet eftersom hon också stickade kliande tröjor till mig:)
 
Sedan lästes det mycket om svenska familjen Hedenhös, bestående av pappa Ben, mamma Knota, barnen Sten och Flisa samt deras hund Urax. De har också en häst som heter Hårfagre och en ko som heter Mura.

 Berättelserna innehåller en blandning av verkliga saker från denna tid men också en hel del fantasi. Familjen Hedenhös flyttar till en plats som de döper till Stockholmen och  man tror att det är stenålderns Stockholm. Barnen gör många och långa resor i sina urgröpta trästockar som de använder som båt. Tant Gredelins pappa läste alla böckerna för henne. Jag minns tydligt hans pekfinger som pekade och förklarade saker jag inte förstod:) 
 
Sedan hade jag en TinTin period, TinTin är huvudpersonen i tjugofyra seriealbum som författats och tecknades av den belgiske serieskaparen Georges Remi, alias Hergé (initialerna G R i omvänd ordning och uttalat på franska).

 Hjälten, Tintin, är en ung resande reporter som ständigt råkar in i halsbrytande äventyr, åtföljd av sin trogna hund Milou, den färgstarke kapten Haddock, de klantiga detektiverna Dupond och Dupont och den egensinnige professor Kalkyl. Nu hade jag lärt mig läsa själv och sträckläste alla TinTin böckerna.
Detektiverna Dupond och Dupont är synnerligen klantskalliga och hamnar ofta i blåsväder (som synes)
Vi Fem böckerna var högtidsstunder och önskades till varje jul och födelsadag. Barnen heter Dick, Julian, Anne och George. George heter egentligen Georgina och är en flicka och inte en pojke som namnet antyder. Hon vill egentligen vara en pojke och därför har hon valt sitt smeknamn och klär sig endast i pojkkläder. Hunden heter Tim och är Georges hund
Handlingen i böckerna utspelar sig mestadels i det lilla brittiska samhället Kirrin vid kusten, där George och hennes familj bor, och dit Georges kusiner ofta kommer på besök under semestrarna.

 Då råkar de in i de mest fantastiska äventyr med smugglare och hemliga grottor, ebb och flod som extra kittlande dramatik. Det var spänning på hög nivå och jag slukade böckerna.

Vilka böcker kommer Ni ihåg från er ungdom? Kommentera gärna och berätta! 

Tant Gredelin

46 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 2. Jag älskar fortfarande Lotta på Bråkmakargatan, tror jag nästan kan den utantill:-). Hon v ar modig, skaffade sig ett eget "hushålle" och fick pannkakor upphissade i en korg.

  Gumigutta, en snäll häxa minns jag också som favorit. Fem-böckerna förstås men även Hemliga Sjuan och så Merri Viiks "Lotta-böcker".

  SvaraRadera
 3. Här var det Kulla-Gulla som gällde och Kittyböckerna...döspännande och så var det om någon sjuksköterska jag plöjde..fanns flera böcker om henne..bokmal har jag alltid varit och är det ännu, god fortsättning alla tanter, kram

  SvaraRadera
 4. Hejsan, vilken härligt nostalgiblogg, myser när jag läser om det som hände för länge sedan och minns.....Bokslukare var jag också och hade Kitty-böckerna som favorit och Fem-böckerna också förstås, fast jag blev alltid hungrig när jag läste dem för de hade så goda matsäckar med sig på sina äventyr.

  Kram Birgitta

  SvaraRadera
 5. Femgänget och Kitty sträckläste jag. Serieböcker var det Lucky Luke och TinTin. Hedenhösarna hade jag nästan glömt men visst läste jag Familjen Hedenhös, Plupp, och Astrid Lindgrens böcker (faavoriten var Allra käraste syster) och Ole Lund Kirkeggards böcker är och var helt underbara

  SvaraRadera
 6. Barna Hedenhös läste jag också och Femböckerna, så spännande!
  Tintin fick jag läsa för sonen. Hoppas att barnen fortsätter att läsa, har köpt böcker till barnbarnet så hon ska nog få läsa.
  Kram Eva

  SvaraRadera
 7. Fem- böckerna, Lotta och Biggles var mina favvo.
  Jo Gimp o penslar o sånt e gratis. Bara att ladda ner o installera. Lycka till.
  Kram elsamarianne

  SvaraRadera
 8. Jag tror att jag hade alla Femböckerna! Så spännande de var! Undrar vad man skulle tycka om man läste om dem nu.

  God fortsättning på det nya året!
  Agneta

  SvaraRadera
 9. Åh Barna Hedenhös. Åh Plupp också! Teskedsgumman tror jag också. Men annars måste jag säga att jag nästan inget minns. Konstigt nog. Läste jag inget. Eller läste ingen för mig kanske. Mina barn har aldrig tyckt så mycket om de traditionella sagorna, inte Pippi heller. Men har en dotter som vill ha massor av högläsning för oss andra så hon ska nog få läsa de gamla godingarna för oss :)

  Ann-Louise

  SvaraRadera
 10. Vilket trevligt bloggkoncept ni har!
  Jag läste också Lotta på Bråkmakargatan och Barna Hedenhös, men speciellt då jag kom upp i högstadieåldern var Anne på Grönkulla den absoluta favoriten.

  SvaraRadera
 11. Vilken nostalgitripp du erbjuder!! Jag läste mycket Emil, Karlsson på taket och faktiskt Lotta på Bråkmakargatan. Kram Lotta

  SvaraRadera
 12. Femböckerna, Kittyböckerna, Eva i Köpenhamn är de böcker som jag minns så här på direkten, men rätt snart läste jag allting av Agatha Christie också:)

  SvaraRadera
 13. Oj vilken härlig nostalgitripp du bjuder på!! Har inte tänkt på dom böckerna på länge.
  Kram och ha en underbar kväll.
  Irene

  SvaraRadera
 14. Då har vi samma minne från Lotta på Bråkmakargatan, den där tröjan som hon klippte sönder... Jag kunde verkligen känna igen mig i Lotta, när man gör något olovligt och inte ens kan andas helt normalt.
  Ha det gott alla Tre!
  /Cia

  SvaraRadera
 15. Åh , vilka minnen , jag älskade Lotta på bråkmakargatan och Femböckerna. Även jag har ända sedan jag var liten och kunde läsa lånat böcker på bibblan och minns med välbehag doften av bibloteksböcker, underbart.
  Många Kramar!
  Eva

  SvaraRadera
 16. Visst har man läst Lotta och Kajsa Kavat älskade jag. Så blev det Kulla-Gulla ett tag. Nu förtiden är jag frälst i ljudböcker.
  Kram Mamma C

  SvaraRadera
 17. ...Kitty,femböckerna kommer jag ihåg,o va roligt det är att ni friskar upp ens minne,blir nästan rörd.Allheder ska ni ha som ger oss detta...Fick sen nån slags almenacka av mamma på 70 talet,72-73...hette den EVA nääe jag minns ej riktigt.Stod lite om vart för en tonårstjej som jag var då..Hjälp mej! Kramar Gunilla

  SvaraRadera
 18. Jag kommer särskilt ihåg FEM-böckerna, dem slukade jag - så spännande!
  ...och Hedenhös, som ju till slut blev ett bevingat ord senare när man menade att något var riktigt mossigt, men det kanske inte de unga fatta idag, vad som menades!:)

  Det var ganska intressant att se den dramatiserade dokumentären om Enid Blyton som gått flera gånger de senaste dagarna...! Hm...så märkligt det kan bli!
  Önskar tanterna en god fortsättning på nya året!
  Lisa

  SvaraRadera
 19. Ja, biblioteksdoften är speciell och Barna Hedenhös var en av mina favoriter.
  Ha en fin trettongdagsafton i morgon!

  SvaraRadera
 20. Jag tror min mamma älskade avsnittet med den sönderklippta tröjan, hon läste det ofta ( kändes det som i varje fall) och jag grät och grät. Jag tyckte att det var alldeles förskräckligt elakt av Lotta att klippa sönder sin tröja, speciellt en som någon stickat till henne.
  Kram/ Berit

  SvaraRadera
 21. Vilka härliga bokminnen, delar alla av dem, då det är böcker jag själv har läst, läst tillsammans med mina barn och som kommer att läsas av barnen inom en snar framtid. Här hemma har vi en åttaåring som plöjer Tintin på löpande band och jag njuter med honom!
  Tack för att ni delar med er!

  Kram
  Nettan

  SvaraRadera
 22. Jag slukade dessa fem-böcker och tyckte att de var otroligt spännande! Och så
  "Äventyrsböckerna"!!!!(Äventyrens ö, äventyrens flod mfl)Tror att även de var skrivna av Enid Blyton. Sedan läste jag Kulla-Gulla, Familjen Hedenhös och Fantomen! Och Bortbytingen som handlade om en trollbebis och en människobebis som hamnade hos varandras familjer. Den sagan lärde mig faktiskt litet om livet så liten jag var:)))
  Tack för er kommentar inne hos mig:)
  God fortsättning på 2012 och kram på er tanter, från en annan tant:)

  SvaraRadera
 23. Förutom de böcker du nämnt läste jag Anne på Grönkulla, Lotta-böckerna, Kitty-böckerna, Vi fem-böckerna, men framför allt en massa hästböcker som t.ex. böckerna om Britta och Silver. Och när jag var yngre var det de flesta Astrid Lindgren-böckerna. Men det blev folk av mig ändå.... ;-)

  Jag såg dokumentären om Enid Blyton häromdagen. Tänk att hennes böcker var så omtyckta av alla. Själv tyckte hon inte om sina egna barn....

  Trevlig trettonhelg!
  Elisabet, numera bibliotekarie

  SvaraRadera
 24. Hej min vän!
  Alla dessa böcker kommer jag ihåg, speciellt Lotta på Bråkmakargatan!
  Jag kan läsa dessa än idag, och minnas min barndom!
  Och just lukten som du beskriver,, precis så var det en speciell lukt när man hade lånat hem från bibblan!
  Ha en fin Helg
  Kramar Kathrine

  SvaraRadera
 25. Så mysigt och läsa när du skriver om gamla böcker, såklart jag läst dessa. Och så var det ju Kitty, det var min favorit.
  God fortsättning på nya året
  Kramar
  AnnaMaria

  SvaraRadera
 26. Här lästes det också mycket, alla böcker du nämner och så var det Kulla-Gulla, Kitty och Lotta. Kulla-Gulla minns jag nog mest för jag grät så mycket. Det var så synd om barnen och torparen var inte snäll, men det ordnade ju sig till slut:)

  KRAM Helena

  SvaraRadera
 27. Hej! kända böcker allihopa o lästa även av mig ^_^ ha en fin Trettonhelg!kramiz Jessica

  SvaraRadera
 28. Alla böcker som Du skrivit om är kända för mig. Läste även mycket Kitty-böcker, Lotta-böcker,ja även böcker av Kerstin Thorvall (tror jag hon hette?). Birgitte Bardot och Gina Lollobrigida var mina favoriter vad det gällde "filmisar".
  Trevlig helg!
  Kram Tummelisa

  SvaraRadera
 29. Nostalgitripp som vanligt... ljuvligt! Jo då, nog minns även jag doften på biblioteket och där var även jag, ofta, ofta...
  Läste nog mest hästböcker - var ju hästtjej :)
  Tror att min hjältinna hette Jill - en tjej som ofta befann sig på olika hästtävlingar med mer eller mindre omöjliga hästar. Kitty-böckerna läste jag förstås... och Fem-böckerna också. Tror förresten att jag slukade det mesta som kom i min väg...
  Tack för att ni påminner mig - gillar er "Tre tanter" och önskar er en härlig helg!

  SvaraRadera
 30. Jag såg genast en bild av det lilla rummet som var bibliotek i min gammla byskola,jag läste om svarta hingsten eftersom jag var hästteje men mest läste jag nog BildJournalen,ha det så fint,maggan

  SvaraRadera
 31. När jag var barn var jag en riktig bokmal och det är jag fortfarande=) Av de böcker du visat i inlägget gillade jag barnen Hedenhös bäst. Jag älskade att titta på sakerna de tillverkade och dockan som var gjord av en trägren kopierade jag och gjorde en egen.

  Astrid Lindgrens böcker gillades förstås, t.ex. Kajsa Kavat. Pelle Svanslös var en annan favorit, med elaka Måns, Bill, Bull och Maja Gräddnos. Jag skickade in en liten saga till en tävling och fick tillbaka ett diplom signerat av Gösta Knutsson.

  Sen var det nog Kittyböckerna som tog över...

  Jag minns att jag varje vecka cyklade hem från biblioteket med en stor väska med böcker på styret.

  Ha en fin trettonhelg!
  Kram,
  Regina

  SvaraRadera
 32. Femböckerna läste jag - allihop! Och Kitty. Nu begriper jag inte hur jag kunde läsa Kittyböckerna, med den självgoda Kitty och hennes självutplånande två vänner! Innan Kitty och Fem läste jag "sprakfåleböckerna" och Tuff och Tuss, och även Skratt-Maja. Jag läste tidigt själv, och började faktiskt med serier och romaner ur Hemmets Veckotidning och Allers! Tror inte jag förstod så mycket av det jag läste, men glädjen att kunna läsa var stor!

  Barna Hedenhös var roliga också, minns jag. Numera har jag en liten hund som ofta påminner om Urax - Martin heter han! Han har en egen blogg: http://hej-jaghetermartin.blogspot.com

  Vad det är roligt att ta en sån här nostalgitripp!

  SvaraRadera
 33. Vilken nostalgi. Jag läste alla dessa böcker då jag var liten. Och Lotta...hon är ju mina barn också uppvuxen till :)
  Jag minns en bok som hette Kringlan. Den handlade om en tax, som inte såg ut som dom andra valparna. Han blev bara längre och längre.
  Jag minns inte vem det var som skrev boken. Men jag minns att den boken läste jag om och om igen :)
  Kram på dig!

  SvaraRadera
 34. Kitty, Kullagulla, pippi, Mumintrollen men den största upplevelsen var när jag upptäckte Narniaböckerna. Jag var elva år och trodde inte det var sant, att sagor kunde vara så himlastormande. Jag minns fortfarande hur det kändes när jag läste sista kapitlet i den sista boken...tror det kan jämföras med att vara riktigt riktigt kär:) Sen dess har jag hittat en och annan författare som gett mig riktiga kickar men aldrig i närheten av Narnia...
  Kram Annika

  SvaraRadera
 35. Åh va härligt med lite boknostalgi! Jag arbetar med barn, så jag har fortfarande "kontakt" med en hel del av mina barndomsvänner, som t.ex. Pippi, Lotta, Madicken m.fl. Men mina egna favoriter bland böcker i barndomen var nog främst Kajsa kavat hjälper mormor, Pippi Långstrump, Plupp osv. Sen, när man kom upp i skolåldern var det Femböckerna som nöttes sida upp och sida ner. Åhh, vad jag kommer ihåg hur man levde sig in i mysterierna som sen blev till egna mysterier som man skulle lösa tillsammans med grannungarna :o)
  Ha en skön Trettonhelg nu tanterna!
  Kram från Åsa.

  SvaraRadera
 36. Härligt med gamla böcker. Barna Hedenhös kommer jag ihåg sen min barndom. Författarens dotter bor i samma ort som jag, så henne ser jag ibland. Hon var visst förlaga till Flisa. I övrigt var det mycket Kitty- och Femböcker och givetvis Kulla-Gulla.
  Ha det riktigt gott!
  Kram
  Christina

  SvaraRadera
 37. En award till er från mig om ni vill ha. Titta in hos mig så finns den där:)
  Kram Annika

  SvaraRadera
 38. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 39. ... ja tänk vad mycket Lotta har "inspirerat" våra barn till att göra... sönderklippta tröjor är ett exempel! ;)

  Böcker och läsning är verkligen ett av livets trivsamheter! :) Här har vi alltid gillat Tintin, och både min man och en av döttrarna, fullkomligt älskade Femböckerna och serien när de var yngre! :)

  Ha det fortsatt fint alla tanterna!
  Stor kram♥ Maria

  SvaraRadera
 40. Lotta...hon har en speciell plats i mitt hjärta, kanske för att jag påminde lite om henne...fick nämligen en prickig pyjamas, som absolut inte kliade, men den klippte jag ur prickarna på, frampå magen...Kan känna känslan än när jag satte saxen i tyget...huvva...sen vill jag inte berätta hur det kändes när mamma upptäckte det!!
  Men läste gjorde jag, när jag vart lite större var det Kitty som gällde. Åhhh vad jag beundrade henne, hon vågade, hade alltid lösningar, gud vad jag ville vara som hon!!
  Ha en bra start på veckan!!
  Kram kram

  SvaraRadera
 41. God fortsättning!
  Lotta på bråkmakargatan är en av mina favoritböcker samt även Madicken böckerna.
  Kram Britt

  SvaraRadera
 42. Ja, dessa böcker kommer jag ihåg. Har ju läst Lotta på Bråkmakargatan för mina barn också fast då i en nyare version förstås. Kram Sonja.

  SvaraRadera
 43. Ja, de här böckerna kommer man ihåg. Jag vet att jag gillade Bullerbybarnen väldigt mycket. Och likaså Saltkråkan... Jag var nog nostalgisk redan som barn :))
  Kram
  Marie

  SvaraRadera
 44. Hej på er tre tanter,ni har något hos mej som jag hoppas ska glädja er...♥ Kramis Gunilla

  SvaraRadera
 45. Vilken härlig nostalgitripp . Jag började nog inte läsa hela böcker så tidigt men Fem-böckerna var jag väldigt förtjust i. Min äldre syster hade sparat alla sina Kulla-Gulla-böcker och dom tyckte jag också om..
  Idag kallas faktiskt jag och min gubbe för Sten och Flisa av en del. Gubben heter Sten och jag bär ofta fleece :)

  Kram på er alla 3
  Maidi

  SvaraRadera
 46. Tillbringade också mycket tid på vårt lilla bibliotek i skolan. Där fanns mycket böcker trots att det var så litet. Kommer ihåg att skolans vaktmästare satt som bibliotekarie på kvällen när det var öppet.
  Femböckerna läste jag mycket och jag minns en så fin bilderbok med en indianpojke, ja det var text också i den, men jag kan inte komma ihåg vad den hette. Fotona som var i den minns jag dock och dom var otroligt fina.
  Vad jag gillar er blogg. Man kommer på så många saker som sitter längst bak i hjärnkontoret, haha.
  Hoppas ni har en fin kväll.
  Kram Elzie

  SvaraRadera